A Dassault-legenda

Írta: Lázár György - Rovat: Történelem

A magyar sajtó is jelentette, hogy helikopterbalesetben meghalt Olivier Dassault, a Mirage, a Falcon és a Rafale repülőgépeket gyártó francia Dassault cégcsoport egyik örököse. Jobboldali politikus, parlamenti képviselő volt. Hatvankilenc éves és a dinasztia alapító Marcel Dassault unokája.

A fiatal Marcel Bloch

A Dassault név nemcsak Franciaországban fogalom, de szerte a világon az. A hatalmas cég története jól ismert. A cég alapítója, Marcel Dassault Marcel Bloch néven, egy zsidó család fiaként született 1892-ben, Párizsban. Majd 50 évvel ezelőtt jelent meg önéletrajza A Talizmán címmel, amelyik a könyvespolcomon lapul és egyik kedvenc olvasmányom volt.

A Dassault dinasztia, több francia nagypolgári családhoz hasonlóan, zsidó eredetű és teljesen asszimilálódott. Ezeknek a családoknak a története szorosan összefügg a francia történelemmel és mindig is elsősorban franciának tartották magukat. Patriotizmusok megkérdőjelezhetetlen volt. Több család, mint például a francia Rothschildok is, nemesi címeket viseltek. Marcel Bloch is mindenekfölött franciának tartotta magát.

A sokgenerációs dinasztia története szerteágazó.

A kiváló matematikus Bloch elektromérnöknek tanult, de az aviatika is érdekelte. Éppen mérnöki tanulmányait végezte, amikor kitört az első világháború. A 22 éves fiatalembert 1914-ben nem frontszolgálatra sorozták be, hanem mérnökként a francia hadsereg repülési laboratóriumában teljesített katonai szolgálatot.

Miután megismerkedett a korabeli francia hadirepülőkkel, azt a feladatot kapta, hogy az akkori egymotoros gépek propellerének hatékonyságát vizsgálja. Arra a következtetésre jutott, hogy új tervezésű légcsavarra van szükség, azt meg is tervezte, és Éclair-nek (Villám) nevezte el.

Főnökei nem vették komolyan a zöldfülű fiatalember javaslatát és ekkor Marcel jövendő apósához fordult segítségért. Ugyanis 1916-ban már nagyban udvarolt későbbi feleségének, Madeleine Minckésnek, aki egy eredetileg Litvániából származó zsidó bútorgyártó és kereskedő család sarja volt. Marcel rávette jövendő apósát, Hirsch Minkést, hogy gyártassanak le legalább egyetlen fából készült kísérleti légcsavart.

Marcel Bloch Mauthausenben, 1945-ben

Az Éclair azonnal sikert aratott. A francia légierő nagyobb mennyiséget rendelt és Marcel a francia hadsereg beszállítójává vált. Hamarosan megalapítja Societé des Avions Marcel Bloch, cégét ahol saját tervezésű Bloch MB gépeit kezdi gyártani.

1940 nyarán a náci Németország katonái bevonulnak Párizsba. A nácik nagyra tartották Bloch gépeit és felszólították, hogy működjön együtt velük. A már legyártott Bloch gépeket elkobozták és azok a német légierőben szolgáltak a háború alatt. Marcel Bloch látványosan megtagadta az együttműködést a németekkel, így a kollaboráns Vichy kormány hamarosan családjával együtt letartóztatta.

Marcel Dassault karrierje csúcsán

Marcelnek két fiútestvére is volt. René Georges Blochot elfogták és a francia zsidók egyik első transzportjával Auschwitzba vitték, ahol megölték. Darius Paul Bloch, a másik testvér, hivatásos katona a francia hadsereg tábornoka volt. A németek bevonulásakor illegalitásba vonult és a francia ellenállás egyik legendás vezetője lett.

Marcel repülőgyárát elkobozzák, őt magát családjával először a hírhedt Drancy koncentrációs táborba viszik. Onnan Mauthausenbe kerül, ahol a háború végén annyira legyengült állapotban találnak rá az amerikai katonák, hogy az orvosok úgy vélik, soha nem épül fel. De felépült, és majd 60 évesen új életet lehelt gyáraiba. 1950-ben a család kikeresztelkedett, ezután a római katolikus hitet gyakorolják és megváltoztatják nevüket is. Az új családnév Dassault.

Az izraeli légierő Dassault gyártmányú Mirage vadászgépe 1967-ben

A Dassault név Marcel bátyjának, Dariusnak az ellenállás éveiben használt kódnevéből származik. A név „Chardasso” volt, a „char d’assaut” kifejezésből, melyik tankot jelent. A két testvér egyszerre változtatja meg a családnevét.

A Dassault cég a francia hadiipar gyöngyszemévé vált. Az 1960-as években talán egyetlen országban sem voltak annyira népszerűek a Dassault vadászgépek, mint Izraelben. A zsidó állam légiereje hosszú ideig szinte kizárólag Dassault vadászgépekre épült, és ezek hajtották végre 1967 június 6-án azt a legendás légicsapást, amely az egész egyiptomi légierőt megsemmisítette. A gépek annyira népszerűek voltak, hogy Izrael bélyegsorozatot jelentetett meg a delta szárnyú Mirage gépekkel.

A Mirage vadászgép egy izraeli bélyegen

Marcel a francia parlament konzervatív képviselője is volt, közel állt De Gaulle elnökhöz.

1986-ban hunyt el, özvegye, Madeleine 1992-ben. 67 évig voltak házasok és fiuk Serge vitte tovább a Dassault birodalmat.

Címkék:Marcel Dassault, Mirage, repülőgép

[popup][/popup]