Covid, Delta variáns: Izraelben a jövő héttől már napi 500 fertőzéssel számolnak

Írta: Szombat - Rovat: Technika - tudomány

Állítólag az egészségügyi tisztviselők fontolóra veszik a „Green Pass” rendszer visszaállítását. A belügyminiszter a beérkező, a kimenő repülőjáratok leállítását fontolgatja; a kórházi ápolásra szorulók aránya továbbra is alacsony.

Az Egészségügyi Minisztérium arra számít, hogy a napi koronavírus-megbetegedések, amelyek jelenleg 300 fő/nap körül mozognak, 500-600-ra ugranak a jövő héten a rendkívül fertőző Delta-variáns elterjedése nyomán.

A Haaretz értesülése szerint az egészségügyi tisztviselők azt fontolgatják, hogy visszahozzák a „zöld igazolványt”, amely megkülönbözteti az oltott és a be nem oltott állampolgárokat bizonyos helyszínekhez és tevékenységekhez való hozzáférés során.

Eszerint csak az oltottak étkezhetnek az éttermek belső helyiségeiben, és csak ők vehetnek részt a legtöbb kulturális eseményen.

A napilap szerint az egészségügyi tisztviselők azt is fontolgatják, hogy visszahozzák a „Lila Jelvény” (Purple Badge) rendszert, amely bizonyos követelmények meglétéhez köti a vállalkozások működési engedélyét.

Izrael az elmúlt napokban napi esetszám-szintet április óta nem látott szintre emelkedett. Közel 300 esetet jelentettek kedden, és további 224 esetet szerda estig. A kórházi ápolásra szorulók aránya azonban továbbra is alacsony: csak 26 ember került kórházba súlyos állapotban szerdán.

A vírus Delta-változata, amelyet először Indiában azonosítottak, fertőzőbb, mint a többi variáns, és rezisztensebb az oltásokra, de vélhetően nem okoz komoly fertőzést az oltottak körében. Az Egyesült Királyság közegészségügyi hatóságai szerint a delta változat körülbelül 40%-kal fertőzőbb, mint az eredeti törzs. Viszont két oltáson túlesetteket 96%-os hatékonysággal védi a kórházi ápolást igénylő súlyos tünetekkel szemben.

Ayelet Shaked belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy az Izraelbe és onnan induló járatok ismét leállíthatók, ha az új COVID-esetek aránya tovább emelkedik.

 

Times of Israel

 

Címkék:Covid 19, Delta variáns, Izrael

[popup][/popup]