Zs-vitamin – Fiatalok, lendületben

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Megjelent a Szombat májusi száma, melyet döntően tízen-huszonéves fiatalok írtak saját korosztályukról, többek között zsidósággal kapcsolatos élményeikről. Címkefelhők: Akkezdet Phiai, Barcelona, Ökokibuc a Negevben, Marom, kocsmapult és liturgia. Emellett interjúztunk Kőszeg Ferenccel és Alföldi Róberttel is.

Akkezdet Phiai – Székely Gábor interjúja Süveges Márkkal (Said) és Závada Péterrel (Újonc)
Süveges Márk (Said): Van egy emlékem, a nagypapámról, Bános Lászlóról, aki a II. világháború alatt, zsidóként beépített nyilas tiszt volt. Az volt a feladata, hogy az egyik nyilas központból pecséteket és papírokat lopjon ki, másoljon, hogy embereket mentsen meg a haláltól. A Kertész utcában, egy pincében mentettek meg több mint nyolcvan embert.
Závada Péter (Újonc): Minden agressziót és kontra-agressziót elítélek. Semelyik oldallal nem akarok elfogult lenni. Kritikusan állok Izraelhez, mint olyasvalakihez, aki közel áll hozzám, hiszen ez által engem is jellemez. A háborús politika megrémít, de ugyanúgy a szélsőséges iszlám extrémizmus is.

Nógrádi Noa: Egy somér Barcelonában
Jom Kippurkor a Hilton konferenciatermében imádkoztunk, előre felkészültem, hogy életemben először nem én leszek a „régi arc”, akit mindenki hatéves korától ismer; hogy életemben először leszek új egy zsidó közösségben, fel kell vennem a ritmust, a közösség belső ritmusát, saját kis hagyományait, hangvételét. De nem láttam, hogy a közösségnek lenne belső ritmusa. Igazából azt sem láttam, hogy a közösség maga közösség lenne. Az egyetlen összekötő pont úgy tűnik annyi, hogy aki ezeken a programokon, imádkozásokon megjelenik, mind zsidó, tehát zsidó származású és vallású: nincs hosszútávra visszanyúló közös narratíva, kontinuitás, közös élmények, közös identitás.

Halász Áron: A kocsmapult és a liturgia között

Néha úgy tűnik, mintha a pesti belvárosban minden hétre jutna valamilyen zsidó buli, előadás, beszélgetés. Fellendülőben van a fiatalok közösségi élete, vagy csak finomabb a kóser szilva, mint zsinagógába járni? A rendszerváltás óta több generáció sétált ki a zsidó iskolák kapuján, a korai szarvasozó fiatalokból boldog apukák és anyukák lettek. A főleg Budapesten koncentrálódó hazai zsidó életet az antiszemitizmusnál mintha csak az új kezdeményezések foglalkoztatnák jobban. Ezzel szemben az ifjúsági szervezetek, közösségi házak és a zsinagógák nagy része nem mozgat meg túl sok fiatalt, az alterzsidó bulikban pedig ugyanazok az arcok jönnek szembe.

Czifrik Balázs: Az új undokok
A Marom szemléletének a közösségi együttműködés az egyik meghatározó része, az egyesület – információink szerint – a zsidó szervezetekkel azonban nem szívesen működik együtt. Schönberger Ádám úgy látja, hogy annak ellenére, hogy a Negyed6Negyed7 Fesztivál során az együttműködés ugyan megvalósul, a Marom ebben a kérdésben mindig nehéz helyzetben volt. „Amit a Marom csinál – állítja Schönberger – az mindig is radikális volt. Éppen ezért az establishmenttel, az intézményrendszerrel szemben alternatívát próbál nyújtani. Mi, amikor nem megyünk el ezekre a megbeszélésekre, akkor egyfajta kritikát fogalmazunk meg.

Langer Ármin: Ökokasrut és ökokibuc – kreatív ökológia zsidó módra

Mi is az ökokasrut? A kósersági szabályok szentsége mellett, a kiapadóban lévő természetes erőforrások miatt a modern kor megköve tel egy új „szentséget”: ez az ökokasrut. Arthur Ocean Waskow, a Zsidó Megújulási Mozgalom rabbijának szavait idézve: „Az ökokóserság egy vallási ellentéteken fölülálló szellemiség, a tudatosságnak egy olyan gyakorlati formája, amely elősegíti a természetben az egyensúlyt a világ szépségével és harmóniájával.” Kevésbé filozofikusan megközelítve: ökokóser-e olyan pohárból inni a kidusbort, ami nem bomlik le? Ökokóser-e a zsinagóga hirdetőfalára nem újrahasznosított papírra nyomtatni a hirdetményeket? Ökokóser-e olyan ételeket fölszolgálni, melyeknek termőföldjét rovarirtó szerekkel permetezték?

Vadas János: Színe lazac, íze eper

Jeruzsálemben élő barátom vitt el a suk melletti borboltba, ahol három üveg Barkant lehetett kapni kettő áráért. „Na – mondtam – ez már nem kamu, mint a duty free”. Be is feccöltem, ahogy boldogult nagyanyám mondta anno. Ritkán veszek merlot-t, mert sokszor házasítási alapnak használják, és a divatosabb fajtákat támogatják meg jó testű levével. Viszont ez a merlot önmagában is megállja a helyét. Sőt! Számat teljesen betöltötte bársonyos testével. Aszalt szilvás ízvilága hosszú lecsengésű. Személy szerint szívesebben fogyasztottam beszélgetéshez, mint vacsorához.

***

„A megértésnek egyre kevesebb az esélye” – Kőszeg Ferenccel beszélget Várnai Pál
A szovjet csapatok távozását követeltük, az egész rettenetesen gyermeteg akció volt, mégis óriási szerencse, hogy ilyen könnyen – ügyészi figyelmeztetéssel – megúsztam. Még az egyetemről sem rúgtak ki, sem engem, sem a többieket, akiknek közük volt a röplapterjesztéshez. Sokat tanultam a társadalomról, önmagamról, a félelemről, gyávaságról, bátorságról. Olyanok is voltak a zárkában, akik Hitlerért rajongtak. 1990 előtt erről sosem írtam, nem is beszéltem, nem akartam alátámasztani a kádárista propagandát. De azt az ’56 képet sem fogadtam el, amely szerint a forradalom a demokratikus szocializmust akarta megvalósítani. Sokan elfelejtették, hogy az antikapitalizmus nemzeti szocializmust is jelenthet. Ugyanakkor azonban a felkelés, a zsarnokság elleni lázadás hitelét semmi sem ingatta meg bennem. Még a mai szélsőjobboldali ’56-os szervezetek parádézása sem.

„Nem adom el magam” – Alföldi Róberttel beszélget Szentgyörgyi Rita
Persze lehet arról vitatkozni, hogy mi a feladata a Nemzeti Színháznak 2012-ben. Az, hogy egy átpolitizált társadalomban felvállalja a társadalmat érintő kérdéseket, a jelenre reflektáljon, vagy inkább visszafelé tekintve azt a fajta heroizmust, történelmi pillanatot jelenítse meg, amiben ez a színház valaha létrejött? Soha nem csináltam titkot a vezetői filozófiámból, hogy az előadásaink valós problémákat, ügyeket tárgyaljanak még azon az áron is, hogy ebből konfliktusok adódnak.

***
Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: 

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságosstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.), Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.), Odeon Lloyd mozi és videotéka (Hollán Ernő utca), Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.), Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.), Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.), Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1 ), Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16.), Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.), Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk

 


2012. május / XXIV. évfolyam 5. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2012-05, Borító

[popup][/popup]