„Zsidó villamos” Kölnben

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika, Történelem

1700 éve élnek zsidók Köln városában a fellelhető dokumentumok tanúsága szerint. A jövőre esedékes jubileum népszerűsítésének érdekes módját találta ki a város vezetése.

Konstantin római császár i. sz. 321. december 11-én kiadott rendeletében engedélyezte, hogy a zsidók tagjai lehessenek az impérium városi szenátusainak. A Kölnben őrzött dokumentum a legrégebbi írásos bizonyíték, hogy az Alpoktól északra jelentős számban éltek közmegbecsülésnek örvendő zsidó vallású emberek,. Köln város jelentős ünneplésre készül, melynek csúcspontja a MiQua* nevet viselő új zsidó múzeum megnyitója lesz.

A jubileumi év beharangozásának különleges módját választotta a város vezetése és a zsidó közösség, a Kölni Közlekedési Üzemekkel karöltve: egy villamost. A hét közepe óta a Rajna-menti város legforgalmasabb vonalain egy csuklós, kék-fehér szerelvény jár, melynek elejét egy hatalmas Dávid-csillag ékesíti, oldalán pedig a Schalömchen Köln! (Salomocska Köln!) felirat köszönti az utazóközönséget. Az ilyenfajta becézős üdvözlés a kölni dialektusban különösen barátságosnak számít. A kocsi oldalán a jobboldali szélsőségek elleni információs és oktatási központ elérhetősége is szerepel.

„Ez a villamos egyértelmű elkötelezettségünket fejezi ki a kölni zsidó emberek iránt. Amikor az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen fordulunk, akkor egyben demokráciánk megőrzését is előmozdítjuk” – jelentette ki Henriette Reker főpolgármester-asszony a kocsi felavatásán. Szerinte Köln elképzelhetetlen zsidó közössége nélkül.

Andrei Kovacs, A Zsidó élet 1700 éve Németországban Egyesület ügyvezető igazgatója beszédben köszönte meg a szervezőknek e nem mindennapi gesztust: „A villamos városunk számos szegletébe eljut. … Meg kívánjuk mutatni magunkat és jelezni, hogy létezünk! Mert a zsidó élet városunk része – méghozzá immár 1700 éve. A kölni közösség bizonyíthatóan a legrégebbi zsidó gyülekezet a mai Németország területén, valamint Közép- és Észak-Európában. Erre büszkék vagyunk!”

1933-ban több mint tizennyolcezer zsidó élt Kölnben. Jelenleg mintegy négyezren vannak, amivel Németország egyik legnagyobb közösséget alkotják. Tagjainak nagy része a volt Szovjetunóból vándorolt be.

* MiQua: Museum im Quartier/Múzeum a negyedben (A szerk.)

Címkék:jubileum, Köln, Zsidó múzeum, zsidó villamos, zsidóság

[popup][/popup]