Zsidó szervezetek elítélik Barcelonát, mert az a testvérvárosi kapcsolatok felmondását fontolgatja Tel-Avivval

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) szerint a lépést „mélységes Izrael-ellenes elfogultság” diktálja.

Izrael-barát szervezetek felhívják Barcelona város hatóságait, hogy ne szakítsák meg a két város hosszú múltra visszatekintő kapcsolatait.

Az ügyben a Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége (az EJC tagszervezete) nyílt levélben kereste meg Ada Colau barcelonai főpolgármestert.

„Aggodalmamat fejezem ki, mivel tudomásom van arról, hogy Barcelona és Tel-Aviv testvérvárosok ellen „bojkott” kampány folyik, és követelik a kapcsolatok megszakítását Izraellel. Mindez a ’Barcelona NEMet mond az apartheidre’ nyugtalanító jelszó jegyében” – hangzik a levélben.

„Barcelona és Tel-Aviv nyitott és befogadó társadalmak. Vezető szerepet játszanak számos területen, például high-tech kongresszusok rendezésében. Mindkettő vonzza a befektetéseket, start-upokat és a turizmust. A művészet és kultúra fellegvárai, védik az LMBT jogokat, és befogadó kikötők. Barcelona és Tel-Aviv népe mindenkit szívesen lát, és nem tűr el semmiféle bojkottot” – folytatódik a levél.

„Közösségünk nevében büszkén támogatjuk Barcelonát, és tudjuk, hogy városunk a Tel-Avivból, valamint a Földközi-tenger túlsó partjáról érkező több százezer turista kedvelt célpontja. Fel nem foghatom, hogyan fognak idejönni abban a tudatban, hogy nem szívesen látott vendégek.”

“Éppen ezért fölhívjuk a barcelonai városi tanács politikusait és elöljáróit, hogy városuk továbbra is építse a harmónia és a kisebbségek iránti nyitottság hídjait és kerülje a kirekesztésről és elszigetelésről szóló beszédet” – szögezik le a levélben.

A testvérvárosi kapcsolat megszakítására irányuló kampány egyik szószólója a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) mozgalom spanyol tagozata volt, más élesen Izrael ellenes csoportokkal együtt.

A B’nai B’rith International elnöke Seth J. Riklin és Daniel S. Mariaschin ügyvezető megdöbbenésüket fejezték ki azon, hogy a barcelonai elöljárók körében felmerült a kapcsolat megszakításának gondolata.

“Barcelona és Tel-Aviv 1998-ban kötöttek barátsági és együttműködési szerződést, ami megszilárdította a két csodálatos város kapcsolatait. Döbbenten értesültünk arról, hogy a spanyol város vezetése – a 24 éves baráti szálak ellenére – a szerződés fölmondását fontolgatja.” – írják.

“Amennyiben így alakul, Európában példa nélkül álló döntés születik, amit minden kétségen kívül a legszélsőségesebb Izrael ellenes elfogultság diktál. Felháborodásunkat fejezzük ki, hogy a városi tanács ennyire kirívóan elfogult javaslatot tesz. Barcelona és Tel-Aviv mindig a demokrácia és szabadság bástyái voltak, és szégyen volna egy olyan egyezmény fölmondása, amiből mindkét város polgárainak haszna származott” – hangzik Riklin és Mariaschin üzenetében.

JNS – Bassa László

[popup][/popup]