Zsidó szervezet is sürgeti az Adidast: mondja föl szerződését az antiszemita rapperrel

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Anti Defamation League követelésére válaszul az érintett, Kanye West – a sportruházati óriáscég partnere – egy podcast során kijelentette: „Bármilyen antiszemita sz*rt” mondhatok, úgysem mondják föl a szerződésemet”.

Kanye West (Forrás: Wikimedia commons)

A komment még az előtt hangzott el, hogy a Balenciaga luxus divatcég a Women’s Wear Daily lapnak adott nyilatkozatban bejelentette, szakít Westtel. A döntést nem indokolták.

Az utóbbi időben Ye művésznevet használó West körül a vita akkor robbant ki, amikor a párizsi divathét keretében rendezett Balenciaga gálán egy sor “White Lives Matter” feliratú pólót mutatott be. A rapper és divatmogul az elmúlt hetekben egy sor antiszemita kijelentést tett. A zsidó nép pusztulására tett zavaros célzásokat (death con 3 on Jewish people”), majd a visszhangot úgy értelmezte, hogy ő az „illegális zsidó média maffia” kereszttüzében áll. Az efféle posztok miatt több közösségi média megszűntette a fiókját.

A Balenciaga és West szakítása különösen figyelemre méltó, mivel kapcsolatuk több évre tekint vissza. Először 2014-ben találkozott Demna vezető tervezővel, azóta is leveleznek, Ye több millió dollárt költött Balenciaga holmikra, és 2019 óta rendszeresen dolgozik velük bemutatókon és más projekteken.

Az Adidas és West személyi kapcsolatai csaknem tíz évre tekintenek vissza. A cég igazgató-tanácsának írt levélben Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője azt sürgette, hogy az óriáscég vessen véget kapcsolatának a rapperrel.

“”Nem értem, mit kell ezen vizsgálni” – írja Greenblatt, hozzátéve: felettébb aggasztó, hogy egy új cipő bemutatását a rapperrel épp annak a napnak az évfordulójára időzítették, amelyen egy fehér fajvédő 11 halálos áldozatot követelő terrortámadás hajtott végre a pittsburghi Tree of Life zsinagóga ellen.

Napokkal Greenblatt levelét megelőzően, West a népszerű Drink Champs podcast vendége volt, ahol azzal dicsekedett, hogy „összehordhatok bármilyen antiszemita sz*art, mégsem tudnak elküldeni. És akkor mi van?” (A podcast azóta eltávolításra került, és a műsorvezető N.O.R.E. elnézést kért, a kalózverzió viszont fölkerült a YouTube-ra.)

Az ADL felhívásához más zsidó csoportok is csatlakoztak, így a Campaign Against Antisemitism. West a műsorban olyan fekete hírességek antiszemitizmusba hajló kijelentéseit is felidézte, mint Ice Cube és Nick Cannon. Ők azonban utólag bocsánatot kértek.

Az Adidasnak West partnersége csupán az elmúlt évben 2 milliárd dollár nyereséget hozott (a teljes nyereség 10%-át). A cég október 6-án adott ki közleményt arról, hogy „vizsgálják az ügyet”, és „ismételten igyekeznek megoldani”. Végül szoft megoldás született: West bejelentette, hogy szerződése lejárta után nem újítja meg együttműködését a céggel.

A sportszergyárat Németországban a náci párt tagjai alapították. A 2. világháború idején katonai bakancsokat gyártottak. Viszont a legendás amerikai néger vágtázó Jesse Owens is kapott tőlük szerelést, és ez a gesztus nagyban segítette a céget abban, hogy a háború után az amerikai piacra kerülhettek. (A vállalat 1949 előtti történetéről nem szívesen ejtenek szót.) Múlt évben egy izraeli haredi maratoni futó lett a cég új arculata.

Greenblatt twitter bejegyzésben emlékeztetett arra, hogy az év elején a cég gyorsan szakított Kurt Zouma francia labdarúgóval, akiről egy videófelvétel kiderítette, hogy kínozza a macskáit.

Kifakadását követően West bejelentette, hogy szándékában áll a Parler szélsőjobb közösségi csatorna megvásárlása, amely tekintélyes antiszemita múlttal rendelkezik. Erre azért lehet szüksége, mert más csatornákon nem kívánatos személlyé vált. Az HBO “The Shop” c. beszélgetős műsorának házigazdája, LeBron James sem adta le a West több kirohanását tartalmazó beszélgetést. A konzervatív Meghan McCain és Ben Shapiro elítélték Westet. A Fox News részéről Tucker Carlson hosszasan beszélgetett vele, de a felvételből kivágta a zsidókat sértő részeket.

JTA – Bassa László

Címkék:Adidas, ADL, Kanye West

[popup][/popup]