Zelenszkij az ukrajnai háborút a holokauszthoz hasonlította – az izraeli törvényhozók felháborodtak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli törvényhozók vitába szálltak az ukrán elnökkel, aki szerintük megpróbálja átírni és szépíteni a történelmet és a náci atrocitásokat is belekeveri a mostani ukrán helyzetbe.

Zelenszkij beszédét Tel Avivban a Habima téren is közvetítették

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az izraeli Knesszet képviselői előtt vasárnap elmondott beszédében felidézte a holokauszt emlékét. A felszólalása kiváltotta több izraeli törvényhozó haragját, sőt, egyesek megvádolták azzal, hogy megpróbálja átírni a történelmet és szépíteni az ukránok szerepét a zsidók kiirtásában.

Zelenszkij felszólalásában igyekezett összehasonlítani a mostani Oroszországot a nácikkal. Ezt többek között azzal a párhuzammal tette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió időpontja, ami pont február 24-re esik, egybeesik a náci párt 1920-as németországi megalakulásának napjával.

„Figyeljék meg a mostani Kreml nyelvezetét – a náci párt terminológiáját használják. A zsidókérdést is „végső megoldásának” nevezték. Biztos vagyok benne, jól emlékeznek, soha nem fogják elfelejteni” – mondta az ukrán elnök, aki úgy folytatta: „Most Moszkva ismét a „végső megoldás” szavakat használja Ukrajnával szemben. Látjuk ezt a hivatalos honlapjaikon és folyamatosan felidézik ezt az orosz médiában, ezt hangoztatják Moszkvában is.”

Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő, aki névtelensége megőrzését kérte, felháborítónak nevezte ezt az összehasonlítást: Zelenszkij „félremagyarázta Ukrajna szerepét a zsidók meggyilkolásában”. Egy másik kormánytisztviselő, aki szintén névtelenség mellett nyilatkozott a ynetnews-nak, úgy véli, hogy „az ukránok sok zsidót mészároltak le a holokauszt alatt. Voltak „Igazak Emberek” az ukránok között is, de a többség zsidókat mészárolt – az ukrán elnök ne merészelje elferdíteni a történelmet”.

A második világháború alatt rengeteg ukrán együttműködött a nácikkal, és részt vettek a zsidó nép ellen pogromok egy részében is. Ez különösen igaz a Babij Jar-i mészárlásra, ahol két nap alatt több mint 33 000 zsidót módszeresen kiirtottak.

Yuval Steinitz

Yoaz Hendel kommunikációért felelős izraeli miniszter úgy vélekedett, hogy bár „nagyra értékeli az ukrán elnök személyét, és szívvel is és tettekkel is támogatja az ukrán népet”, Zelenszkijnek nem kellene megpróbálnia „átírni a holokauszt történetét. A népirtásét, amelyet ukrán földön hajtottak végre”.

Mossi Raz a Meretz pártból azt mondta: „neki nem tetszik a holokauszttal való összehasonlítás”, és úgy folytatta, hogy az ukrán népet ért csapások „semmiben sem hasonlítanak” az 1940-es években a zsidókon elkövetett bűnökhöz – „Az ukrán elnök részéről elhibázott gondolat volt, hogy ha úgy vélte ez tetszeni fog az izraelieknek. Én úgy látom, ez volt a beszédének legkevésbé erőteljes része.”

Yuval Steinitz a Likud pártból úgy nyilatkozott, hogy „azt mondják, hogy az embert nem szabad akkor megítélni, ha bajban van. De ha Zelenszkij, ukrajnai zsidó elnökének beszéde békeidőben hangzott volna el, akkor az a holokauszttagadás körébe tartozott volna”.

A Vallásos Cionista Párt elnöke, Bezalel Smotrich azt mondta, hogy bár szerinte Zelenszkij joggal bírálja az izraeli politikát, azonban az „összehasonlítás a holokauszttal felháborító és alaptalan, és az ukrán nép zsidók kiirtásában való részvételének tagadása jogtalan”.

Volt, aki ironikusan fogadta az ukrán elnök felszólalását, Smotrich párttársa, Simcha Rotman úgy nyilatkozott, hogy „nem beszélek ukránul, de ha a fordítás, amit hallottam, pontos volt, Zelenszkij arra kért minket, hogy úgy bánjunk az ukránokkal, ahogy 80 évvel ezelőtt ők mivelünk, zsidókkal bántak. Sajnálom, de azt hiszem, vissza kell utasítanunk a kérését. Elvégre mi egy etikus nemzet vagyunk.”

Yair Lapid, Izrael külügyminisztere (forrás: Wikipédia)

A másik oldalon Yair Lapid külügyminiszter, aki egyébként két alkalommal is elítélte Oroszország invázióját, megköszönte Zelenszkijnek a beszédét és azt, hogy izraeli parlament előtt beszélt. Tette ezt anélkül, hogy megemlítette volna az ukrán elnök holokausztos megjegyzéseit.

“Ismét elítélem az Ukrajna elleni támadást, és köszönöm Zelenszkij elnöknek, hogy megosztotta érzéseit és az ukrán nép helyzetét a Knesszet és a kormány tagjaival” – mondta Izrael külügyminisztere, majd úgy folytatta, hogy „továbbra is segíteni fogjuk az ukrán népet, amennyire csak tudjuk, és soha nem fogunk hátat fordítani a háború borzalmait átélő embereknek”.

Az izraeli parlament tisztviselői a beszédet követően bejelentették, hogy a felszólalás során több kibertámadási kísérletet kellett hatástalanítaniuk.

Ynetnews – Szabó Gyula

Címkék:holokauszt, Kneszet, Volodimir Zelenszkij

[popup][/popup]