Williamsburg: szatmári haszidok titkos iskolákat működtetnek a koronavírus idején

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brooklyni Williamsburgben, a szatmári haszidok egyik fellegvárában, zsinagógákban és lakásokban jesivák működnek illegálisan, noha a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendelet változatlanul érvényben van.

Ultraortodox zsidók New Yorkban (forrás: wikipedia)

Minderről egy anonimitást kérő szülő nyilatkozott a Forward című baloldali hírportálnak. Bizonyítékul a haszid szülők WhatsApp üzenetváltásáról szóló, számítógép-képernyőjéről készült felvételt juttatott el a Forward szerkesztőségéhez.

„Világos, hogy a gyermekeket veszélynek teszik ki” – mondta az egyik szülő, aki Williamsburgban nőtt föl, s akinek egyik fia az osztályfőnök lakására jár iskolába.

Mindeközben videók és fotók nyomán általános felháborodást vált ki, hogy egyes haredi férfiak és nők mit sem törődnek a távolságtartási szabályokkal Brooklynban és Lakewoodban. A közösségek vezetői együttműködnek a hatóságokkal, és a tagok is többnyire. Williamsburgben azonban több rituális fürdő és jesiva mindmáig nyitva van.

A két méteres távolság be nem tartását New York területén 1.000 dollárra büntethetik.

Williamsburg ad otthont a legnagyobb szatmári haszid zsidó közösségnek New Yorkban. A szigorú vallási parancsok szerint élő gyülekezetben az iskolák elsősorban vallásoktatással foglalkoznak.

A fent idézett  szülő elmondta, hogy bizonyos osztályokat kisebb csoportokra bontottak, hogy egy helyiségben ne legyenek többen 12-nél, de vannak olyan osztályok, ahol 24-en, sőt  26-an tanulnak. Gyermeke napokkal azután is járt iskolába, hogy március közepén utasítást kaptak a jesivák bezárására. Hozzátette: a szülők között általános a hit, hogy előre elrendeltetett, azaz jiddisül “bashert”, ki kapja meg a vírusfertőzést, ezért nincs is értelme a szabályok betartásának. A közösség tagjainak fogalmuk sincs, milyen következményekkel jár a fertőzés.

 

Címkék:koronavírus, szatmári haszidok

[popup][/popup]