Virtuális szédereste a Fehér Házban

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Joe Biden elnök, Kamala Harris alelnök és Doug Emhoff “Second Gentleman” beszéltek az ünnepségen.

Doug Emhoff és Kamala Harris

Joe Biden elnök ünnepi beszédében feltette a hagyományos kérdést: miben különbözik az este a többitől? „Nemcsak abban – válaszolta –, hogy ’Jövőre Jeruzsálemben!’, de abban is, hogy ’jövőre személyesen’!” Szavait közel tízezren élőben követték a Youtube-on.

A virtuális esemény házigazdája Douglas Emhoff, Kamala Harris alelnök férje volt, aki a „Second Gentleman” titulust viseli, annak mintájára, ahogy az elnök felesége a First Lady. Korábban zsidó személy sohasem volt amerikai elnök vagy alelnök házastársa.

Sharon Brous, a Los Angelesi IKAR zsinagóga gyülekezetének rabbija vezette a szertartást. A hagyományt Barack Obama elnök honosította meg a Fehér Házban 2008-ban, de Trump idején megszakadt.

„Ez az esemény sok szempontból különleges. A mostani sorban a második – és remélhetőleg az utolsó – pészah, amit virtuálisan ünneplünk”, mondta Emhoff.

Sharon Brous

A Second Gentleman fölelevenítette nagyanyja brooklyni házával kapcsolatos gyermekkori emlékeit, ahol a heverőn műanyag terítő volt, illatok áradtak a konyhából, és az elmaradhatatlan gefilte fisht is megemlítette, amit – valamilyen megmagyarázhatatlan okból – mindmáig kedvel.

Az egyórás online esemény során Brous rabbi megismertette a nézőket a széder alapvető elemeivel, elmagyarázta a mögöttes történetet és a hagyomány eredetét. „A történet a folyamatos túlélésről szól, ami belénk ivódott. A Pészach évről évre emlékeztet egy politikai történetre abban a világban, ahol a szabadság áthagyományozódik, ám a hatalommal folyamatos harcot kell vívni érdekeink érvényesítéséért.”

Az eseményre zsidó közéleti személyiségek voltak hivatalosak, köztük demokrata és republikánus szenátorok és képviselők. A Biden adminisztráció tagjai megosztották az ünneppel kapcsolatos gondolataikat és élményeiket. Anne Neuberger, helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó Holokauszt túlélő nagyszülei nevében fejezte ki háláját. Herbie Ziskend, az alelnök irodájának kommunikációs igazgató-helyettese és Obama korábbi munkatársa felelevenítette első széder estéjét az – akkor még szenátor – elnökkel.

A választási kampány fárasztó napjának végén a pennsylvaniai Harrisburgban Ziskend rendezett szálodájukban rögtönzött széderesti fogadást a stáb tagjainak. A végén szokás szerint elhangzott: „Jövőre Jeruzsálemben” – amihez Obama félig tréfásan hozzáfűzte: „Jövőre a Fehér Házban”.

A mostani rendezvény végén Biden elnök és felesége kívántak “Chag Sameach”-t, majd Harris mondott zárszót: „A Pészach erős üzenete az emberi szellem győzelmét hirdeti az igazságtalanság felett. Mindnyájan rászolgáltunk a szabadságra; kötelességünk küzdeni érte azok érdekében, akik még nem nyerték el azt.”

 

Forward – Bassa László

Címkék:Fehér ház, Széder-este

[popup][/popup]