Vinnék a rabbiszéket?

Írta: Hitőr Egylet - Rovat: Hagyomány, Politika

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) régi gárdáját képviselő Somré Hádász Hitőr Egylet az alábbiak közlésére kérte szerkesztőségünket:

Képünk illusztráció

“Kedd reggelre eltűnt a frissen kinevezett ortodox főrabbi széke a Hanna étteremből, ahová – miután az éttermet bezárta – a MAOIH ún. vezetősége az ortodox híveket zsinagógánkból és tanházunkból száműzte.

A kisszerű, kellemetlen eset nem érdemelne szót, ha nem mondana valami zavarba ejtőt a MAOIH vezetését bitorló hitközségi adminisztrációról.

Az ortodox főrabbi széke, a rabbiszék nem egy konkrét tárgy, aminek birtoklása a főrabbit hivatala ellátására képessé teszi. A rabbiszék teendőinek ellátásához és birtoklásához két tartalmi tényező egybeesése szükséges: az egyik a közösség elfogadása, amelyre a rabbit a másik tényező, a vallási törvénnyel kapcsolatos elismert és nyilvánosan demonstrált tudása érdemesíti.

Vasárnap a MAOIH tagsága és a jelenlévő ortodox hívek ennek létrejöttét deklarálták és ünnepelték. A rabbiszék betöltése ezen a tartalmi eseményen alapul, amelyet a közösség támogatása mellett széleskörű vallási konszenzus és tekintélyes rabbinikus támogatás övez, mint erről az ortodox rabbinikus bíróság vasárnap felolvasott okirata tájékoztatott.

A rabbi székének eltüntetése gyermeteg válasz, és először ez úton hívjuk fel a figyelmet a tényre, aminek magukat ortodox zsidóknak beállítani próbáló személyek számára egyértelműnek kellene lennie: a rabbiszék birtoklása nem a szék birtoklásán múlik.”

[popup][/popup]