Vége a floridai zsidók nyugalmának

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy miami zsinagóga előtt többször rálőttek a gyülekezet egyik tagjára és megsebesítették. A lövöldözés óta a floridai zsidók már a zsinagógában sem érzik magukat biztonságban.

Yosef Lipschutz vasárnap este fél hétkor szokása szerint a Young Israel of Greater Miami nevű zsinagóga előtti padon üldögélt az esti istentiszteletre várva. A 69 éves férfi korábban érkezett, mert a szertartásnál szokott segédkezni. A nagyon összetartó ortodox gyülekezet tagjai szerény, kedves embernek ismerik. Kisebb feladatokat lát el: ellenőrzi a légkondicionálást, nyitja az ajtókat, a mozgásukban korlátozottakat a helyükre kíséri. Múlt héten ő vásárolta az üdítőket a Sabat szertartás utáni partira.

Miközben Lipschutz békésen ült a padon, egy húszas éveiben járó férfi autóval odahajtott, kiszállt, és a padon ülő férfira több lövést adott le. A zsidó férfi a pad mögé bukott, és talán ez mentette meg az életét. A lövöldözés 20–30 másodpercig tarthatott, majd a támadó kocsiján elhajtott. Szemtanúk szerint aznap többször körözött a zsinagóga körül.

Floridai rendőrök bevetésen

Lipschutzon több sebészi műtétet hajtottak végre, állapotát stabilizálták. Az elkövetőt még nem fogták el. A rendőrség feladata lesz megállapítani, vajon Lipschutz gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett-e. Számos biztonsági kamera felvételei állnak rendelkezésükre. A nyomozást különleges esetekre kiképzett személyek végzik. Hétfőn 10–15 detektív járta a közeli házakat és esetleges felvételek után érdeklődtek. Járőröznek a környező zsinagógák környékén, a Young Israel előtt istentiszteletek idején rendőrök állnak.

Mark Rosenberg rabbi szerint az eset nem mérhető a Pittsburghban és a kaliforniai Poway-ban az év során lezajlott halálos áldozatokat követelő incidensekhez, de azokkal egy sorba illeszkedik. „Mivel megint a zsinagóga volt a helyszín, kezdünk hozzászokni, de már nem érezzük biztonságban magunkat a saját súlunkban. Az emberek arra gondolnak: milyen könnyen eshetnek meg az ilyen dolgok. Valaki csak úgy besétál és tüzet nyit.”

Yosef-Lipshutz, az áldozat

A Young Israel gyülekezethez mintegy háromszáz család tartoznak. Biztonsági kamerákkal, erős ajtókkal van ellátva, alkalmanként fegyveres őr is vigyáz a hívekre. De feltehetően ez sem jelent tökéletes megoldást. 2014. augusztusban egy brooklyni rabbit gyilkoltak meg a közelben, de a helyiek szerint nem biztos, hogy fajgyűlöletből fakadóan.

Egy hétfői sajtótájékoztatón David Lehrfield rabbi úgy nyilatkozott, hogy „a szélesebb North Miami Beach közösség biztonságban érzi magát és bízik abban, hogy minden rendben lesz; ez csupán egyedi eset volt. Összetartunk és optimisták vagyunk. Fenntartjuk erős és egészséges közösségünket.”

A tagok szerint sem ijeszti el az embereket a támadás. mert a környék zsinagógái, kóser éttermei és szórakozási lehetőségei vonzzák az ortodox családokat. „Ez az elszigetelt incidens nem képes negatívan befolyásolni az embereket” – mondta egyikük.

A JTA cikke nyomán Bassa László

Címkék:lövöldözés, Miami, zsinagóga

[popup][/popup]