Újabb dokumentumfilm arról, mit tudtak Amerikában a Holokausztról a háború éveiben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ken Burns, az Amerikában jól ismert dokumentumfilmes, aki eddig mintegy negyven film rendezője vagy producere volt, társrendezőként és producerként jegyzi a filmet, régi alkotótársaival, Lynn Novickkal és Sarah Botsteinnel.

A három részes mini-sorozatot – amelynek előzetes címe „The U.S. and the Holocaust” – szeptember 18-20 között fogják vetíteni a Public Broadcasting Service (PBS) csatornán.

A produkciós iroda szerint a filmsorozat „eloszlatja a tévhiteket, miszerint az amerikaiaknak vagy fogalmuk sem volt arról, mi történik a zsidókkal Európában, vagy hogy az eseményeket érzéketlen közönnyel szemlélték.”

Egy 2019-es interjúban az Emmy-díjas rendező azt nyilatkozta, hogy a sorozat „mindent elmond a bevándorlásról és arról, ki számít amerikainak, és ki nem számít annak.”

Burns többi projektjéhez (pl. „The Civil War”, „Jazz” és „The Roosevelts”) hasonlóan ez a doku is éveken át készült. Ahogyan a PBS csatornán tíz napja bemutatott kétrészes, négy órás „Benjamin Franklin” promóciós üzenetében jelezte, „következő sorozatunkkal az életmű egyik legfontosabb darabján dolgozunk.”

Burns, akinek felesége zsidó, már korábbi alkotásaiban is foglalkozott a Holokauszttal. 2016-ban mutatták be a „Defying the Nazis: The Sharps’ War” c. filmet, amiben két amerikai unitárius lelkész, a Massachusetts beli Waitstill Sharp és felesége Martha 1939-ben Európába utazik, és a nácizmussal szembeszállva zsidó menekültek sokaságát segítik a háború előestéjén. A 2007-es „The War” Amerika belépéséről szól a 2. világháborúba, és a Soá itt is fölbukkan.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]