Új mosáv létesül – Kaliforniában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A kaliforniai Berkeley-ben zsidó közösségi társasház épül. Egy nyitott udvart vesz majd körül a négyemeletes épület. A tervek szerint 2024-ben fogják átadni.

Így néz ki majd a közösségi ház a tervező szerint

Az otthonokról szóló terveket decemberben nyújtották be és az alapkő letétele nagyjából 18 hónap múlva meg is történhet. Ha minden terv szerint alakul, akkor az első lakó 2024 végén akár birtokba is veheti az otthonát.

Berkeley-n kívül más helyszín szóba se jöhetett. Ugyanis a 19 érdeklődő család első – majdnem nyolc évvel ezelőtti – találkozója óta az volt az elképzelés, hogy a leendő otthonukat a város két belvárosi zsinagógájától sétatávolságra építsék fel. Mindezt Berkeley növekvő zsidó lakossága teszi lehetővé.

A projekt befejezése után 36-39 önálló lakás lesz az épületben, a végleges kialakítástól függően. Ezek egy, illetve két hálószobás otthonok lesznek. Eddig már hét család is jelezte beköltözési szándékát, és mellettük számos érdeklődő is akadt.

A közösségi ház mozgalom az 1960-as években indult útnak Dániából, és egy generációval később érkezett meg az Egyesült Államokba. A kaliforniai Davisben 1991-ben alapított Muir Commons a legrégebbi ilyen közösség az országban. Ma már mintegy 170 közösségi ház létezik országszerte, és bár néhányuk vallási alapú, ezek közül csak egy lett kimondottan zsidó közösség is: a Living Tree Alliance nevű a Vermont Állam-beli Moretown-ban.

Berkeley-ben – az izraeli mosáv modelljét követve – a tagok saját otthonaikban laknak, de lesznek közös használatú helyiségek is. Ilyen lesz többek között egy 5000 négyzetméteres udvar és egy 3000 négyzetméteres beltéri terület, ahol művészeti és fitnesz stúdiók kapnak helyet. De lesz egy tetőterasz is a zsidó vallási ünnepekhez, valamint egy közös kóser konyha is.

Hogy a közegnek mennyire legyen zsidó jellege és mennyire legyen szegregált a társadalomtól arról még folynak a viták. De kezdetektől fogva az az elképzelés, hogy a zsidó vallást itt mindenki számára elérhetővé fogják tenni. A közösség befogadó lesz és a családok házon belül döntik el, hogy milyen szabályok szerint kívánnak élni.

Részben ez vonzotta a lehetőséghez 35 éves Noah Brodot és a 33 éves Hilary Jacobsent. A házaspár együtt szolgált a Békehadtestben El Salvadorban, ahol először kóstoltak bele a közösségi életbe. Itt 14 több generációs családdal éltek együtt egy négy hálószobás házban. “Ez mélyreható élmény volt számunkra” – mondta Brod. “Nyitottabbá tett minket a közösségi élet gondolata iránt.” De látják ennek az életstílusnak a maga hullámhegyeit és völgyeit.

“Olyan helyet keresünk, ahol családot tudunk nevelni és más szülők is vannak” – mondta Noah. Számukra a zsidó jelleg is kulcsfontosságú. Hilaryben mélyen gyökerezik a zsidó identitás, ugyanis nagymamája, a néhai Ilene Weinreb filantróp és aktivista volt, többek között a Keleti-öböl Zsidó Szövetség és a Berkeley Hillel vezetőségében is szolgált. A Berkeley Moshavval kapcsolatban egyelőre még csak érdeklődnek, ugyanis számukra nagyon fontos az ingatlan ára is.

Az árak azóta emelkedtek, hogy 2019-ben a San Pablo Avenue-n lévő helyszín mellett döntöttek. Most az előrejelzések szerint az egy hálószobás egységek árai 880 000 dollár körül jár. A három hálószobás egységek árai 1,6 millió dollárt is elérhetik. De ezek az árak még csak becslések.

A 72 éves Elly Valas két éve döntött úgy, hogy Berkeley Moshavba költözik. Az egykori kisvállalkozó tanácsadó most még Denverben él, de két nővére Berkeleyben van és sok más családtagja is Kaliforniában él. Néhány régi barátjával már évtizedek óta beszéltek az ilyen jellegű társasházakról, de most, hogy egyedülálló és egyre idősebb, végleg eldöntötte, hogy itt fog élni.

Elly megnézett néhány időseknek szól otthont, de úgy fogalmazott, hogy „Nem szeretnék egyedül megöregedni” és „nem akar idősek otthonában élni”. Vannak barátai és családtagjai, akik kibucban élnek, és mindig is úgy látta, hogy „ez nagyszerű életmód. Láttam, hogyan működik, és ismerem az ezzel járó kihívásokat.”

Elly tagja a marketingbizottságnak, a tervezési és fejlesztési bizottságnak, és ő írja a hírlevelet is az ingatlannal kapcsolatosan. Szerinte most az a legnagyobb kihívás, hogy további jelentkezőket találjanak, akik elkötelezik magukat a projekt mellett. Az építkezés akkor kezdődhet, ha az otthonok 75 százalékát már lefoglalták. Ez azt jelenti, hogy még 20 családnak vagy magánszemélynek kell szerződést kötnie, mielőtt az építési munkálatok megkezdődnek.

JTA – Szabó Gyula

Címkék:Berkeley, Közösségi ház, Mosav

[popup][/popup]