Trump vagy Bernie? – a zsidó rémálom

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Azok, akik Sanderst kommunistának nevezik, tévednek. Ő egy európai szocialista, egy olyan demokrata, aki rokonszenvezik az antidemokratikus forradalmárokkal, aki mindmáig nem szakított a 60-as évekkel, élvezi a „forradalmi” retorikát, és folyamatosan fenyegetőzik az amerikai gazdaság és világhatalom leépítésével.

A Trump elnök hivatalba lépését követő hónapok a szélsőjobb elszabadulását eredményezték. Sanders elnöksége a szélsőbal előretörését hozhatja. Ekként vélekedik a veterán zsidó író és publicista, Yossi Klein Halévy, a Times of Israel hasábjain írott publicisztikájában.

A brit zsidóság harca a corbynizmussal tanulsággal szolgálhat az amerikai zsidók számára: egy jelentős Izrael-barát hagyományokat hordozó és a zsidó közösségben gyökerekkel rendelkező fősodrú párt rövid idő alatt a zsidóság ellenségévé válhat.

Természetesen Bernie Sanders nem Jeremy Corbyn, és a Demokrata Párt nem a Labour. Sanders ismételten elismerte Izrael jogát a létezésre (bár azt a jogát, hogy megvédje létezését, már nem pártolta annyira egyértelműen). Ismeretes, hogy kibucban is élt. A demokrata párti képviselők túlnyomó többsége pedig támogatja Izraelt.

Sanderst azonban minden más vezető politikusnál nagyobb felelősség terheli azért, hogy a corbynista vonal bekerült a demokrata fősodorba. A párt olyan anticionistái, mint Linda Sarsour, Sanders körül gyülekeznek, ő maga támogatta Corbynt, ügyet sem vetve arra, hogy a brit zsidóság többsége a Labur pártvezért antiszemitának tartja.

A szélsőjobb bátorítást kapott Trump elnökké választásával. Sanders elnöksége a szélsőbal megerősödését hozhatja. Saját táborának antiszemitizmusa láthatóan nem zavarja.

Bernie olyan zsidó, aki népének szenvedéséről sokat beszélt, amikor arra szüksége volt – más célokból. Amikor kibucban dolgozott, odahaza ezt nyilván „igazolt hiányzásnak” tekintették. De vajon az 1967-es, 1973-es háborúk idején hogyan foglalt állást? Kiállt-e Izrael mellett, amikor az ENSZ közgyűlés 1975-ös határozatában a cionizmust rasszizmusnak nyilvánította? Harcolt-e a szovjet zsidók jogaiért?

Azok, akik Sanderst kommunistának nevezik, tévednek. Ő egy európai szocialista, egy olyan demokrata, aki rokonszenvezik az antidemokratikus forradalmárokkal, aki mindmáig nem szakított a 60-as évekkel, élvezi a „forradalmi” retorikát, és folyamatosan fenyegetőzik az amerikai gazdaság és világhatalom leépítésével. (Amikor nemrég megkérdezték, mégis hány billió dollárba kerülne a programja, vállat vont, és visszakérdezett: Ki tudja? Senki sem tudja! Éppen én tudnám?)

Egy Trump-Sanders párviadal semmi jót nem ígér az amerikai zsidóságnak. Azt a minimális konszenzust is tönkretenné, ami még egyben tartja az Államok zsidó közösségét. A Sanders hívők és a Trump pártiak egymást vádolnák a zsidó értékek elárulásával, és mindkét félnek igaza lenne. Az indulatok politikája – bármi is táplálja azt – sohasem jó a zsidóknak. A tömeg eksztázisa elmossa a politikai határokat. Amikor a normák felbomlanak, minden kiszámíthatatlanná válik.

A Trump-Sanders párharc csapást jelent az amerikai zsidó identitásra. Nevetségessé teszi a modern zsidóság két alapvető vonása – a partikularizmus és az univerzalizmus – paradigmáját. Trump képviselné a „zsidó partikularizmust”, azaz az univerzálisan gondolkodó zsidókat Izrael elárulásával vádolja. Sanders pedig a tikkun olámot (a világ folyamatos jobbítását) képviselné, amiben a zsidó történelem tanulságai csupán a zsidó szempontok elutasítására szolgálnak.

Bernie Sanders nem ellensége a zsidó népnek. Egyszerűen túl keveset törődik a zsidó szempontokkal ahhoz, hogy barátnak legyen nevezhető. Az Izrael és Irán között jelenleg lappangó feszültség bármely pillanatban tejes körű, többoldalú regionális konfliktussá fajulhat. Az izraeli hadsereg számos alkalommal figyelmeztetett arra, hogy háború esetén több tízezer rakéta és lövedék hullhat izraeli településekre. Ugyancsak a CAHAL szerint a válasz Dél-Libanon elleni hadjárat és az északi szomszéd infrastruktúrájának lerombolása lenne. Izraeli ellentámadás esetén iráni célpontok is szóba kerülnének.

Egy ilyen – sajnos teljesen realisztikus – forgatókönyv esetén Bernie elnök vajon melyik oldalra állna?

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:Bernie Sanders, Donald Trump, humanizmus, Irán, Izrael, partikularizmus, zsidóság

[popup][/popup]