Telepesek és palesztinok összecsapása egy játszótéren

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A telepesek a szélsőjobboldaliakkal közösen elfoglaltak egy kis parkot a Ciszjordániában a hétvégén. Ez a terület Susiya, egy izraeli település közelében van, egy illegális palesztin előőrs (ilyen is van) területén. A palesztin telep körül évek óta zajlik a jogi csatározás.

A Békét Most nevű baloldali csoport szerint azonban a telepesek csoportja nem a Susiyából, hanem egy másik elmúlt hónapban létrehozott közeli településről érkezett. Amúgy elég szokatlan, hogy az izraeli civilek elfoglalnak egy játszóteret.

Basel Adra palesztin aktivista egy videót tett közzé az eseményről, amelyen ortodox ruhába öltözött zsidó tizenévesek láthatók, amint a parkban állnak egy lobogó palesztin zászló mellett, a palesztinok pedig kint állnak. Adra elmondása szerint a telepesek a Susiya táboron is átvonultak.

A videón a park kapujánál katonákat lehet látni, akik úgy álltak fel, mintha az izraeli tizenéveseket a parkban, a palesztinokat pedig a parkon kívül tartanák. Az egyik aktivista azt kiabálta a katonáknak héberül: „Úgy álltok itt, mintha a ki..szott dolgotok lenne a terroristák védelme”.

Kevesebb, mint egy hónapon belül ez volt a második alkalom, hogy a területen erőszak robbant ki. Októberben a baloldali Yesh Din csoport lefotózta, amint telepesek és szélsőjobboldaliak kövekkel dobáltak meg egy palesztin házat a falu szélén. Ezen a héten a Yesh Din egy szombaton készült videót és fényképeket is közzétett, amelyeken hasonló módon telepesek dobálnak köveket ugyanarra a házra. „A támadás idején a családtagok, köztük gyerekek is, otthon voltak” – írja a Yesh Din. Azzal vádolta a katonákat, hogy a helyszínen semmit sem tettek az erőszak megállítása érdekében. „Maga a támadás körülbelül negyedórán át tartott, amely alatt több burini lakos is megérkezett, hogy segítsen a családtagoknak megvédeni magukat. Ekkor a katonák könnygázgránátokat lőttek ki a palesztinokra. Két burini lakos megsérült a rájuk dobott kövektől”.

A hadsereg közleményéből kiderül, hogy Givat Ronen előőrs közelében, a telepesek és palesztinok közötti összecsapásról szóló jelentésre reagáltak. Fizikai összetűzés és kődobálás is történt mindkét oldal részéről. Az erőszak megfékezéséhez erősítésre volt szükségük, mert az eredetileg helyszínre érkező katonák száma nem volt elengedő a helyzet kezeléséhez. Az izraeli hadsereg közleménye szerint az összetűzésről készült felvételek csak az események egy részét mutatták be.

Jerusalem Post – Szabó Gyula

[popup][/popup]