Simon Peresz: “Ez az újév békét, stabilitást, gazdasági fejlődést… hozzon”

Írta: Simon Peresz - Rovat: Hagyomány, Politika

Izrael Állam elnökének üdvözlete a diaszpóra zsidó közösségeinek az 5774. évi Ros Hasana alkalmából

Kedves Barátaim!

Nagy örömmel adom át legmelegebb jókívánságaimat szerte a világon élő zsidó közösségeknek, Izrael népének a nevében az újév – új kezdet – alkalmából; imádkozom, hogy ez az újév békét, stabilitást, gazdasági fejlődést és nagy eredményekre vezető lehetőségeket hozzon.
Simon Peresz

A Ros Hasana kezdetén, az előttünk álló évre a derűlátás jeleként az izraeliek és palesztinok teljes mértékben visszatértek a tárgyalóasztalhoz. A jövőt érintő reménykedésünk tekintetében imádkozunk, hogy ezek az erőfeszítések olyan régen várt eredményre vezessenek, melyekre mindannyian vágyunk, és amik lehetővé teszik a béke gyümölcseinek a kiélvezését szívünkben egy mindannyiunk számára fényesebb jövő reményével.

A Közép-Keleten még csak elülőben van a por a régión végigsöprő drámai változások nyomán. Bízunk benne, hogy az instabilitás időszakát követően a bennünket övező országok számára esély mutatkozik, hogy megtalálják az általuk kívánt szabadságot és jólétet, miközben reményteljes hajnal kél a világ e része felett. A zűrzavaros időkben Izrael a stabilitás szigete marad a bizonytalanság tengerében, és a csapásokkal szemben keményen tartja pozícióját akkor is, ha a terrorizmussal, Irán atomfegyverkezésével vagy a polgárainkat érő rakétatámadásokkal nézünk farkasszemet. A békés vizek iránti imáinkat a szigetünket övező, a támadásoknak ellenszegülő pajzs védi.

Izrael nem pihent a babérjain, és folytatta a haladást új határvidékek felé a tudományban, technológiában és orvoslásban, miközben ezen erőfeszítések frontvonalában kivételes emberi erőforrásaira támaszkodott. Sikerült az eddigieknél is erősebb szerepet betölteni az említett területeken azzal, hogy újító és alkotó jellegű áttöréseket ért el, és megoldásokat talált olyan problémákra, mint a víz és élelmiszerek hiánya. Ezek nagy könnyebbséget hozhatnak a szárazságtól és más környezeti hatásoktól szenvedő közösségeknek, miközben olyan úttörő eljárások születtek az agykutatásban, melyek megváltoztatják az életünket, lényeges felfedezéseket tettünk a világűrben és az óceánok mélyén, ami pedig – többek között – fényt vet a világ eddigi rejtélyeire.

Miközben számos kihívás áll még előttünk, bízunk az erőnkben, és minden eddiginél eltökéltebbek vagyunk célunkban, hogy mindehhez nemzetként járuljunk hozzá. A kötelék a külföldi zsidó közösségek és Izrael között, és az egymásért viselt, hagyományos felelősség arra emlékeztet bennünket, hogy küldetésünkben nem vagyunk egyedül. E törekvésünkben a fiatalabb nemzedék bevonása alapvető fontosságú, ezért reméljük, hogy minden egyes fiatal velünk tart a jobb jövőt megcélzó utunkon. Együtt kell továbbra is igyekeznünk egy jobb világ – Tikkun Olam – felé, továbbá egy olyan Izraelért, ahol az erkölcsi értékek lényegileg határozzák meg életmódunkat.

Jeruzsálemből kívánok a világ összes zsidó közösségének békét, boldogságot, egészséget és jólétet.

Sana Tova U’Metuka!

A beszéd angolul az Izraeli Külügyminisztérium honlapján.

[popup][/popup]