Sharansky: Izraelnek egyértelmű morális kiállást kell tanúsítania Putyin ellenében

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael joggal óvatos, mondja az ukrajnai születésű egykori polgárjogi harcos, mivel a Nyugat egy gyenge pillanatában átadta az oroszoknak ’a kulcsokat a közel-keleti légtérhez’. Putyint viszont csak ’a szabad világon belüli teljes szolidaritás’ képes megállítani.

Nathan Sharansky aki Anatolij Scsaranszkij néven a mai Donyeckben született, alijázását követően volt miniszter az izraeli kormányban, később pedig a Szohnut igazgatója, az orosz támadást „a szabad világ összes alapelve elleni kihívásnak” nevezte.

A The Times of Israelnek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy álláspontjával „magára maradt”, amikor a zsidó médiában hasonló érzéseit fejezte ki. „Mások azt hozták föl, hogy Izrael elsőrendű morális kötelezettsége saját állampolgárainak védelme, és amennyiben ez azt jelenti, hogy maradjunk csendben, vagyis ne hívjuk ki magunk ellen Putyint, hát legyen úgy – vagyis a reálpolitika az erkölcsi tisztaság fölé kerekedhet.”

Hangsúlyozta, „az a tény, hogy Izrael igyekszik elkerülni Putyin ingerlését, nem jelent gyávaságot, mert a Nyugat gyengesége eredményezte azt, hogy az oroszok lettek a légtér urai a régióban. Hogy megvédjük magunkat Irántól, attól, hogy Irán haditámaszpontokat hozzon létre határaink közvetlen közelében, jó kapcsolatokat kell fönntartanunk Oroszországgal.”

Sharansky szerint “ez egy roppant kritikus pillanat, nem annyira taktikai, inkább stratégiai szempontból”, és ez indokolja, hogy Izrael csendben maradjon.

Yair Lapid izraeli külügyminiszter Oroszország Ukrajna elleni támadását “a nemzetközi rend súlyos megsértésének” minősítette, és elítélte. Naftali Bennett miniszterelnök viszont, aki közvetítőnek ajánlkozott, és Putyinnal valamint Zelenszkij ukrán elnökkel is beszélt, és humanitárius segélyt nyújt, tartózkodott attól, hogy kritizálja, vagy akár néven nevezze Oroszországot.

Sharansky azzal folytatta, hogy Putyin „igyekszik fölborítani a 2. világháború után kialakult világrendet, amiben az erős szomszéd nem veheti el a gyengébb szabadságát. Ez az egész szabad világ elleni kihívás… Putyin azt hiszi, ő az egyetlen a világon, aki készen áll arra, hogy erőt alkalmazzon, és ezzel visszaállítsa a történelmi orosz dominanciát.”

Putyint csak az állíthatja meg, „ha a szabad világ teljes szolidaritást mutat.”

Fölvetette a kérdést: meddig zárkózhat el Izrael az állásfoglalástól? „Amikor az ENSZ a szankciókról dönt, nem fogjuk támogatni a javaslatot? Mi leszünk a szankciók megtörői?”

„A velem egyet nem értő izraeliek nem gyávák. Léteznek valódi reálpolitikai megfontolások. Komoly érvek szólnak amellett, hogy tanúsítsunk óvatosságot. De remélem, hogy erkölcsi megfontolások is vannak.”

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Demokrácia, Oroszország, Putyin, Sharansky, szabadság

[popup][/popup]