Róma: Felhívás a „zsidó boltok” bojkottjára

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Egy zsidó- és Izrael-ellenes gyűlöletben megfogant szélsőséges maffia” műve

 

50086_detail_rome  boycott

Az Olasz zsidó közösségek szövetségének elnöke, Renzo Gattegna vasárnap a zsidóellenes megmozdulások új hullámáról beszélt Rómában, mondván: a „vészcsengő” megszólalt, és annak hangját nem lehet semmibe venni.

Renzo Gattegna figyelmeztetése azután hangzott el, hogy zsidók tulajdonában levő boltok bojkottjára felszólító plakátokat fedeztek fel az olasz főváros több kerületében.

A plakátragasztási kampányt a szélsőjobboldali „Vita Milice Est” csoport indította el, de a röpirat szövege emlékeztet az olasz szélsőbal pro-palesztin és Izrael-ellenes szlogenjeire.

„Aggódva látjuk egy olyan zsidó- és Izrael-ellenes gyűlöletben megfogant szélsőséges maffia megerősödését…, amely a nemzet egészére jelent veszélyt”, jelentette ki Gattegna.

A plakátokon a következők olvashatók: „Minden zsidó termék és üzlet bojkottálása azért szükséges, hogy véget érjen a vérengzés Palesztinában” és „minden egyes zsidó tulajdonban levő bolt, gyár, vállalat nyereségének bizonyos százalékát Izraelbe küldik, hogy abból finanszírozzák a fegyvervásárlást és a további mészárlást, amelynek áldozatai olyan emberek, akiknek joguk van saját hazájukban élni.”

A plakátokon 40 bolt, hotel, gyár, hentesüzlet, étterem, bár nevét tüntették fel.

Az angolul „Protective edge”-nek nevezett hadművelet kezdete óta, amelyet az izraeli hadsereg július 8-án indított a Hamasz ellen a Gázai övezetben, számos antiszemita falfirkát számoltak össze Rómában és több más olasz városban.

Az Olasz zsidó közösségek szövetségének elnöke ugyanakkor megköszönte a hatóságoknak az antiszemita megmozdulásokra adott „határozott választ”.

A crif.org cikkét fordította Farkas Mariann.

 

[popup][/popup]