Robert Fico: a Holocaust örök szégyen

Írta: Marissa Newman/Times of Israel - Rovat: Politika

A szlovák miniszterelnök bocsánatot kér a II. világháborús zsidóüldözésért

robert fico

Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico bocsánatot kért a hazája által elkövetett második világháborús zsidóüldözésért, beleértve a zsidóellenes törvények beiktatását és a tömeges deportálásokat a haláltáborokba, írja a Prague Post.

A keddi megemlékezésen, 73 évvel az első, zsidó származásúakat sújtó megkülönböztetések életbelépése után, Fico így nyilatkozott: „Nem mondhatok Önöknek annál semmi személyesebbet vagy erősebbet, minthogy kifejezem őszinte bocsánatkérésemet azok miatt, akik végzetes hibát követtek el. Csak azok leszármazottai bocsájthatnak meg, akik itt szenvedtek és meghaltak.”

„A Holocaust, ami a fasizmus örült eszméi miatt olyan sok emberéletet követelt, örök szégyent hoz azokra, akik részt vettek benne. És ugyanakkor súlyos figyelmeztetés is, hogy sose ismétlődhessen meg” mondta Fico.

Az amerikai Holocaust Múzeum szerint az akkor önálló Szlovák Köztársaságból a nácikkal együttműködve mintegy 70.000 zsidót deportáltak a koncentrációs táborokba, akik közül 60 ezret gyilkoltak meg.

Pozsony 1942

Pozsony, 1942: A szlovák milícia felügyeli a deportáló vagonok lezárást (Fotó: Yad Vasem Archives)

Eközben Stanislav Zvolenský a szlovák püspöki kar elnöke elítélte Emil Floris katolikus pap múlt havi antiszemita kijelentését, mely szerint a zsidók voltak a felelősek a gyűlöletért, ami a háború alatt elborította őket.

„Európa-szerte elhurcolták a zsidókat koncentrációs táborokba és tudjátok miért? Mert gyűlölet irányult feléjük. De azok, akiket gyűlölnek, gyakran maguknak köszönhetik”, mondta Floris a zpravy.e15.cz hírportál szerint.

Zvolenský szerint a megjegyzések ”nem paphoz illőek”. „Nem helyes, hogy elengedjük a fülünk mellett, szükséges elhatárolódnunk tőlük”– nyilatkozta.

Fordította: Cseresznye Gábor

[popup][/popup]