Riporterek határok nélkül – avagy: mit kerestek az AP és a Reuters tudósítói a halálbrigádok között?

Írta: jég - Rovat: Politika

Az Honest Reporting nevű civil szervezet részletesen dokumentálta, hogy négy – nagy hírügynökségeknek és világlapoknak is dolgozó – gázai fotós/tudósító október 7-én az első perctől elkísérte útjára az Izraelre rászabadult halálbrigádokat.

Shani Louk sebesült izraeli katonanő elhurcolása Gázába

Az Honest Reporting bevezetőjében így ír:

Október 7-én nem csupán Hamász terroristái dokumentálták részletesen a saját maguk által Dél-Izraelben elkövetett háborús bűnöket. A szörnyűségek egy részét az Associated Press és a Reuters hírügynökségeknek dolgozó gázai fotóriporterek örökítették meg, akiknek jelenléte a határ áttörésénél és a későbbi atrocitások során komoly etikai kérdéseket vet fel.

Mit kerestek a határnál ilyen korán egy olyan napon, ami egyébként egy csendes szombat reggel lett volna? Összehangolták jelenlétüket a Hamásszal? Vajon a tekintélyes hírügynökségek, amelyek közzétették a fotóikat, jóváhagyták, hogy az ellenséges területen tartózkodjanak a beszivárgó terroristákkkal együtt? Vajon a más médiumoknak, például a CNN-nek és a New York Times-nak szabadúszóként dolgozó fotóriporterek értesítették ezeket a médiumokat? A lincselésről, emberrablásról és egy izraeli kibuc megrohamozásáról készült képek alapján úgy tűnik, hogy a határt nemcsak fizikailag, hanem újságírói szempontból is átlépték.

Az AP és a Reuters több képet is közölt e tudósítók jóvoltából. Köztük egy brutális lincselést ábrázoló felvétel a Reutersnél a nap képe lett:

Nitzan Chen, az izraeli kormány sajtóirodájának igazgatója magyarázatot követelt az AP, a Reuters, a CNN és a The New York Times irodavezetőitől a HonestReporting jelentésében szereplő megállapításokkal kapcsolatban, miszerint fotósaik részt vettek az október 7-i eseményekben, “ami minden szakmai és erkölcsi vörös vonalat átlép”. Négy fotós, akik ezeknek a hálózatoknak dolgoznak, dokumentálták a Hamász terroristái által elkövetett borzalmakat, miután áttörték az Izraellel közös határkerítést, filmre vették a civilek meggyilkolását, a holttestek meggyalázását, valamint a férfiak és nők elrablását. (Ynetnews)

Benny Gantz izraeli miniszter, a háborús kabinet tagja és a Nemzeti Egység Párt elnöke határozottan felszólalt a külföldi média fotósainak eljárása ellen, akik október 7-én dokumentálták a mészárlást, és nem avatkoztak közbe. “Azok az újságírók, akikről kiderült, hogy tudtak a mészárlásról, és mégis úgy döntöttek, hogy tétlen szemlélőként állnak, miközben gyerekeket mészároltak le – nem különböznek a terroristáktól, és úgy is kell kezelni őket” – írta az X közösségi médiaplatformon. (Ynetnews)

Az alábbi képen a négy fotós egyike, Hassan Eslaiah látható, amint csókot kap Jahja Szinvartól, a Hamasz gázai vezetőjétől, az Izrael elleni terrorakció értelmi szerzőjétől.

Címkék:AP, CNN, Gáza, New York Times, Reuters, terror

[popup][/popup]