Rendőrtiszt az amerikai zsidókhoz: Gondoskodjanak a saját biztonságukról!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Veszélyes időket élünk” – figyelmeztetett a volt New York-i rendőrparancsnok.

Az amerikai zsidó közösségek jól teszik, ha követik európai társaik példáját, és szigorú biztonsági intézkedésekkel védik zsinagógáikat – figyelmeztetett Raymond Kelly, New York korábbi rendőrfőnöke. A magas rangú rendőrtiszttel Matthew Bronfman, egy zsidó szervezet vezetője beszélgetett egy videókonferencia keretében.

Kelly figyelmeztetett, hogy az amerikai rendőrséget egyaránt sújtják a koronavírus okozta pénzügyi megszorítások és a rendőrök tekintélyének megingása.

Kelly, aki jelenleg egy antiszemitizmus elleni projekt (Anti-Semitism Accountability Project –ASAP) vezetője, tíz európai országot keresett föl, ahol kormányzati tisztviselőkkel és vallási vezetőkkel tanácskozott arról, hogyan tanulhatnának az amerikai és az európai zsidók egymás tapasztalataiból.

„Az antiszemitizmus nem új jelenség, a neonácik nem tűntek el soha, és most a populista hullámból új erőt merítenek.” Franciaországban a zsidógyűlöletet szítja, hogy a baloldal támogatja az Izrael elleni bojkottot szervező BDS mozgalmat és a moszlim közösséget, a kormányzat pedig a szekuláris nemzeti kultúra alapján vonakodik elismerni a kisebbségek jogait vallásuk gyakorlására. A járókelők antiszemita üzenetekkel a pólójukon nyugodtan sétálhatnak az utcán.

Gyászolók a hallei piactéren

Ezzel ellentétben az USÁ-ban nehezebb tetten érni az antiszemitizmust. Az ilyenfajta csoportok a neten szerveződnek, és alig 20%-uk regisztrált. A többi a „Dark web” világában mozog, amely az antiszemitizmus melegágya.

Az amerikai zsidó közösségek tanulhatnak az európai példákból. A hallei zsinagóga elleni jom kippuri támadást az hiúsította meg, hogy a fegyveres elkövető a kaput zárva találta. Bent 68-an imádkoztak; a frusztrált merénylő végül két járókelőt ölt meg. Ezzel szemben a nyitott pittsburghi zsinagógában 11-en estek a lövöldözés áldozatául.

 

Virrasztás a Pittsburgh-i merénylet áldozatainak emlékére. (Alexandra Wimley/Pittsburgh Post-Gazette via AP)

Kelly, aki 47 évig szolgált a New Yorki rendőrségnél, arról beszélt, hogy nem csupán a rendőrségben jelen lévő rasszizmus a probléma. „Láttam a videót George Floyd haláláról és sokkolt. A legbrutálisabb rendőri beavatkozás volt, amit valaha láttam. A felháborodás érthető. De nem ez a jellemző. Az emberek azzal a szándékkal mennek rendőrnek, hogy a jó ügyet szolgálják, és az életüket teszik kockára.”

Kelly arra figyelmeztet, hogy ma a rendőröket defenzív magatartásra képzik ki, a feszültségek csökkentését, nem pedig a kemény fellépést várják el tőlük. A bűnüldöző egységeket (anti-crime units) feloszlatták, pedig nagyon hatékonyak voltak. A jelenlegi hangulatban a polgárok hajlamosak a rendőrök ellen fordulni. „Nem vitás, hogy a rendőrség visszavonulóban van. Kamerákat viselnek, amely minden mozdulatukat rögzíti, ezért jóval óvatosabban járnak el. Nem kockáztatnak. Az eredmény: fokozódó erőszak, amiből nem látni a kiutat.

Ráadásul a koronavírus járvány, nyomában a gazdasági visszaesés az és otthoni munkavégzés terjedésével a rendőrségi költségvetés megnyirbálását hozta, ami tovább terheli a rendőri erőket. Kelly a város büdzséjének csökkenését 9 milliárd dollárra becsüli.

„Nem vagyunk tisztában a következményekkel. Beköszöntött a Zoom gazdaság korszaka. Az üzletek bezárnak, az utcákon egyre kevesebb a rendőr, az emberek jól érzik magukat „home office” üzemmódban.”

„Viszont éppen ezért veszélyes idők járnak. A New York-iak nem érzik magukat biztonságban az utcán. A fegyveres erőszak egyre nő, a rendőrség pedig habozik beavatkozni. a város hanyatlásnak indult, és csak remélni lehet, hogy a másfél év múlva esedékes helyhatósági és polgármester választások pozitív változást hoznak majd” – nyilatkozta a pesszimista Raymond Kelly.

A Jpost.com cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, bűnözés, New York, rendőrség, zsidóság, zsinagóga

[popup][/popup]