„Putyin nem tett antiszemita kijelentést – félreértették”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Ezek talán nem is oroszok voltak. Lehettek ukránok, tatárok, zsidók, csak éppen orosz állampolgárok. De még ezt is ellenőrizni kell. Lehettek kettős állampolgárok. Vagy volt zöld kártyájuk. Lehet, hogy amerikaiak fizették őket. Ön honnan tudhatná? Én ugyan nem tudom.”

Vlagyimir Putyin és Megyn Kelly, az NBC riportere

Így válaszolt az NBC-nek adott interjúban Vlagyimir Putyin egy kérdésre, mely az amerikai választásba történt orosz beavatkozást firtatta. Nyugat-Európában és Amerikában nagyon sokan megbotránkoztak a zsidókra tett nyílt utaláson és a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét emlegették.

Ugyancsak számon kérték az oroszországi zsidó vezetőkön, hogy Putyin válaszát rendjén lévőnek találták és fel sem szólaltak miatta.

Boruch Gorin moszkvai rabbi szerint viszont nyelvi okai vannak, hogy az oroszországi zsidók számára nem tűnik antiszemita kijelentésnek Putyin elnök válasza

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) a twitteren ezt úgy kommentálta, mint ami „kísértetiesen emlékeztet a Cion bölcseinek jegyzőkönyvére”, és magyarázatot kért. Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) ügyvezető igazgatója a zsidókra és egyéb kisebbségekre történő mutogatásnak minősítette, és ugyancsak utalt az 1903-ban Oroszországban megjelentetett hamisítványra. Az Orosz Zsidó Kongresszus és az Eurázsiai Zsidó Kongresszus viszont nem reagált az ügyre.

Gorin szerint „Putyin szavai kétszer is elvesztek a fordítás során.” Először akkor, amikor az NBC tolmácsa a „russzkij” kifejezést használta azokra az oroszokra, akik Robert Mueller elnöki tanácsadó szerint manipulálták a választást. Ez fontos, mert az oroszok számára „russzkij” az orosz nemzetiségű, nem pedig az orosz állampolgárságú személyt (rosszijanyin) jelöli. És mivel a zsidó Oroszországban nemzetiségre, nem pedig vallásra vonatkozik, ők nem etnikai oroszok, bár orosz állampolgárok. Az angol nyelvben nincs ez a különbségtétel; amikor Gorint kérdezgették annak idején (Russian?), az nem a nemzetiségére, hanem állampolgárságára vonatkozott.

Robert Mueller elnöki tanácsadó

„Putyint az orosz nemzetiségről kérdezték, hát arra felelt. Megértem, hogy ez sokkoló hatású lehet. Szerintem talán azt is akarta mondani, hogy a választási küzdelembe avatkozók a diaszpórában élő korábbi orosz állampolgárok lehettek. Ezért említett néhány nagyobb etnikumot, többek között a zsidókat” – mondja Gorin és hozzáteszi: Putyin célja végül is Oroszország felmentése a beavatkozás vádja alól, de nem vádolja a zsidókat.

Putyin válasza nem érthető, ha nem vagyunk tisztában a nyelvi finomságokkal –  állítja Gorin, aki Berel Lazar oroszországi főrabbi, a Chabad mozgalom helyi vezetőjének szóvivője. A Chabadot sokan azzal vádolják, hogy lepaktált az elnökkel, és így lett az ország legerősebb zsidó szervezete. Valójában Lazar gyakran kemény szavakkal bírálja az orosz hivatalos párt- és állami vezetőket antiszemita megnyilvánulásokért.

Akadnak egyéb súrlódások is. Májusban a Moszkva megyei bíróság kiutasította Joseph Kherson idegen állampolgárságú rabbit, aki tartózkodási engedély nélkül működött a fővárosban. Ari Edelkopf rabbit, a Chabad küldöttét Szocsiban először családjával együtt utasították ki biztonsági okokra hivatkozva, majd a fellebbezésnek sem adtak helyt. Mindezeket Gorin az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte.

Putyin elnök Berel Lazar főrabbival (B) és Alexander Boroda (J) rabbival, az Oroszország Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőjével (Fotó: Alexei Druzhinin/AFP/Getty Images)

Pinchas Goldschmidt, moszkvai főrabbi gyakran keveredik vitába haszid csoportokkal. A mostani kérdésben azonban álláspontja megegyezik a legtöbb zsidó vezetővel: nyelvi félremagyarázásról van szó.

Miközben egyes kisebbségek (homoszexuálisok, egyes muszlim csoportok) diszkriminációra panaszkodnak a mostani rezsimben, a zsidók a szellemi élet reneszánszáról beszélnek: a helyi önkormányzatok korábban elkobzott zsinagógákat és épületeket juttatnak vissza zsidó szervezeteknek. Az elnök sürgetésére Moszkva városa 50 millió dollárral támogatta a Zsidó Múzeum és Tolerancia Központ létrehozását, a Chabad pedig jövő hónapban nyitja meg a maga zsidó egyetemét Moszkvában. A bíróságok minden eddiginél erőteljesebben lépnek föl az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Így részben az oroszországi antiszemitizmus hosszú története magyarázza számos amerikai zsidó ellenérzését Putyin kijelentésével kapcsolatban.

A JTA cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Berel Lazar, Chabad, orosz zsidók, oroszországi zsidók, Putyin

[popup][/popup]