Prága: zsidó sírköveket használtak az utcák burkolásához

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Beigazolódott, hogy a kommunista rendszer idején e célból zsinagógákat és zsidó temetőket fosztogattak.

Fotó: Guardian

A mostani nagyszabású felújítás kezdetén Prága központjában több tucat olyan burkolókövet találtak, amiket zsidó sírkövekből faragtak. A legendás Vencel térről előkerült kockakövek bizonyítják azt, amit korábban mendemondának tartottak.

Chaim Kočí rabbi, a prágai rabbinátus főtisztviselője ott volt, amikor a munkások olyan kockaköveket emeltek ki a burkolatból, amelyeken héber írás, Dávid-csillagos díszítés vagy egy elhunyt halálának időpontja volt olvasható. Más kövekről ezeket láthatóan csiszolással távolították el.

A zsidó vezetők üdvözölték a leleteket, mert azok bizonyították a régóta keringő feltételezést, hogy a több mint négy évtizedes kommunista rezsim idején zsidó sírköveket is használtak a Vencel tér burkolásához, amikor azt gyalogos övezetté alakították át az 1980-as években. Mihail Gorbacsov 1987-ben tett itt sétát.

A kérdést a nyilvánosság előtt először Leo Pavlat, a prágai zsidó múzeum igazgatója vetette föl, aki emlékeztetett arra, hogy korábban már találtak két hasonló kockakövet. A városi tanács engedélyt adott arra, hogy a zsidó közösség képviselői jelen legyenek a helyszínen a mostani felújítás megkezdésénél.

„Győzelemnek érezzük ezt, mert kiderült, hogy nem csupán mendemonda az egész. Kiderült az igazság” – nyilatkozta Kočí, aki ott volt a feltárás idején. „Szomorú történelmi ténnyel állunk szemben. Olyanok sírköveit láttuk, akiket akár száz évvel ezelőtt temethettek el.”

A halottak neveit nem sikerülhet megállapítani, mivel a sírköveket összetörték. Az egyiken 1877 áll a halálozás dátumaként, a legújabb az 1970-es évekből származik.

Úgy tűnik, hogy a kövek különböző temetőkből származnak. A Žižkov kerületi régi temetőt megszentségtelenítették, amikor helyén közparkot alakítottak ki, majd hatalmas tévétornyot emeltek.

Csehszlovákiában 1948 után a zsinagógák és temetők enyészetnek indultak, mert a kommunista rezsim erősen vallásellenes volt, és különösen ellenséges volt a judaizmussal szemben.

František Bányai, a prágai zsidó közösség elnöke felháborodását fejezte ki. „A jelenlegi Cseh Köztársaság területén több zsinagóga pusztult el a kommunista rendszer idején, mint a náci megszállás alatt. Az antijudaizmus a hivatalos politika része volt. A zsidó képviseletek a titkosrendőrség ellenőrzése alatt álltak. Zsidónak lenni semmiképpen sem volt előnyös – de ugyanez állt a keresztény hitűekre is” – mondta Bányai.

A Guardian cikke nyomán Bassa László

Címkék:kommunista rendszer, Prága, utcakő, zsidó temetők

[popup][/popup]