Összeesküvés elmélet: már az amerikai zavargások mögött is Soros Györgyöt sejtik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Zsidó megfigyelő csoportok szerint a Soros ellenes tweet üzenetek azóta sokasodtak meg, hogy jobboldali megmondó emberek hamisan vádolják a zsidó mágnást a tiltakozások pénzelésével.

Soros György

Az fegyvertelen afroamerikai George Floyd megölését követő, Amerikán végigsöprő tömeges tiltakozások nyomán a jobboldali összeesküvés elméletek gyártói George Soros személyében találták meg a fő mozgatót.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint a hamis vádak azt követően bukkantak föl, hogy a tüntetések a szisztematikus rasszizmus elleni küzdelmet tűzték zászlajukra.

Az elmúlt héten a békés tüntetések erőszakos cselekményekbe és a tömeg és a rendfenntartó erők közötti véres összecsapásokba torkollottak. Olaj volt a tűzre, hogy Trump elnök belengette, hogy fegyveres erővel fogja elnyomni el a zavargásokat, és a rendőrök könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a fővárosban és másutt.

Aryeh Tuchman, az ADL Center on Extremism részlegének igazgatója arról beszélt, hogy egyes jobboldali politológusok és médiaszakértők megalapozatlan állításaikkal az eseményeket igyekeznek Soros nyakába varrni, aki szerintük a tüntetőket pénzeli és Amerika ellenes elképzeléseinek megvalósítására használja föl őket.

Az ilyen állításokat a szélsőjobboldali trollok széltében-hosszában terjesztik a közösségi médiában és más platformokon. A központ Twitter üzenetek elemzésével arra jutott, hogy a tiltakozások nyomán a milliárdos elleni tweetek száma a napi 20 ezerről 500 ezerre nőtt. Olyanok is hozzájárulnak a követések megsokasodásához, mint a jobboldali provokátor James Woods, Trump elkötelezett híve, akinek hétfői Twitter üzenetében ez áll: „Legyen világos. Nem a feketék és fehérek közötti ellentét az igazi probléma, hanem a Soros és Amerika közötti.” Woods követőinek száma 2,4 millió a Twitteren.

A konzervatív média fölkapta a témát. A Fox News Network hétfői adásában az egyik vendég odáig ment, hogy arra bíztatott: Sorost ki kell tiltani az USÁ-ból.

Niger Innis republikánus aktivista a The Ingraham Angle c. műsorban kijelentette: „Kövessük a pénz útját, és az Open Society Foundation és George Soros keze nyomát fogjuk fölfedezni. Már évtizedekkel ezelőtt el kellett volna távolítani. Civilizációnk elpusztítására törekszik, országunkra nyilvánvaló veszélyt jelent.”

Tuchman  a The Times of Israelnek azt nyilatkozta, hogy az elméletek különbözhetnek, de egyben megegyeznek: a tüntetőket Soros pénzeli és bujtogatja;  nagyban felelős a jelenlegi helyzetért. De az elmélet hívei szerint ez csupán része annak a törekvésének, hogy megdöntse az USÁ-t és valamiféle globalista programot valósítson meg. Amerika zsidó vezetők és az antiszemitizmust figyelő csoportok szerint Soros a mai idők Rothschildjának tekinthető, aki örök téma az előítéletes elemek számára. Utóbbiak azt hirdetik, hogy a dúsgazdag zsidók világuralomra törnek.

Tuchman mindazonáltal állítja, hogy az összeesküvés elméletek nem hangsúlyozzák a mágnás zsidóságát. Nincs bennük direkt antiszemitizmus; Soros politikai és társadalmi szerepét emelik ki. Terjesztésük viszont az antiszemitizmus nyílt megnyilvánulásaihoz vezethet.

„Ha valaki hajlamos hinni egy nem-antiszemita összeesküvés elméletben, nagy az esélye annak, hogy elfogadjon egy antiszemita összeesküvés elméletet. És tudjuk, hogy létezik egy virágzó antiszemita szubkultúra, amely Sorost azonosítja a világuralmat célzó globalista zsidó törekvésekkel, a nemzetek aláásásával párhuzamosan” – mondta Tuchman.

8 milliárd dolláros vagyonát fölhasználva, politikai szereplése során Soros liberális ügyeket és a demokrata pártot támogatta anyagilag. Közben folyamatosan olyan dolgokkal hozták kapcsolatba, amelyeket nem követett el. 2011-ben igaztalanul állították, hogy az Occupy Wall Street mozgalmat pénzeli. Trump – aki állandóan zavargások szításával vádolja Sorost – 2018 októberében azt állította róla, hogy tüntetőket pénzelt a szexuális zaklatással vádolt Brett Kavanaugh főügyésszé történő kinevezése elleni tiltakozásra, és pénzügyi alapjaival az országba irányuló ún. migráns lakókocsik beáramlását támogatta.

A TOI cikke nyomán Bassa László

Címkék:összeesküvés, Soros György, Tüntetések

[popup][/popup]