Ortodox rabbi a meleg zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A legtöbb haredi rabbi aligha vállalna állást egy olyan New York-i zsinagógában, ahová melegek járnak. A vallástörvény ortodox értelmezése ugyanis nem csupán az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, de a bizonytalan neműséget és a transzvesztita öltözködést is szigorúan tiltja. A 38 éves Mike Moskowitz szerint viszont, aki a harlemi LMBT zsinagóga rabbija és halachikus tanácsadója, a két helyzet tökéletesen összeegyeztethető. Az a véleménye, hogy feladata segítséget nyújtani a hozzá forduló, bajban lévő hívek számára.

Sharon Kleinbaum, az LMBT zsinagóga vezető rabbija és Mike Moskowitz ortodox rabbi

„A vallási közösség köteles menedéket biztosítani az olyan tagjai számára, akik keresik önmagukat, és igyekeznek megtalálni saját különleges kapcsolatukat Istennel” – mondja.

Moskowitz igazán tudja, milyen kívülállónak lenni. Virginiai szekuláris családban nőtt fel, és egy konzervatív zsidó ifjúsági szervezet tagjaként lett hívő. Négy-négy évet tanult a jeruzsálemi Mir Yeshiva, illetve a Lakewood-i Beis Medrash Govoha iskolában, két nagynevű ultraortodox oktatási intézményben. Jelenleg egy tóraoktatási programot (kollel) vezet Richmondban. Meggyőződése szerint a hagyomány azt hirdeti, hogy „az emberek Istennel való kapcsolatukban is őrizzék meg magukat”. Bár az ortodoxia tiltja a vegyes házasságot, éppen ez vezette oda, hogy az ilyen kapcsolatban élő párokkal kezdjen foglalkozni.

Moskowitz három éve az Aish Hatorah ortodox segélyszervezet megbízásából kezdett transznemű zsidókkal foglalkozni, amikor a Columbia Egyetemen tanított. Ugyanebben az időben a manhattani (harlemi) Old Broadway zsinagóga rabbijaként is találkozott melegekkel, és családjában is hasonló problémába ütközött.

2016 decemberében Moskowitz a zsinagógában tartott beszédben – egy 16. századbeli tóra kommentárra hivatkozva – felvetette a transznemű zsidók befogadásának gondolatát. Ezzel egy időben egy zsidó iskolában próbálta megakadályozni egy transznemű diák kitiltását. Mindkét állásból elbocsátották, bár egyik hivatalos indoklásban sem szerepelt az LMBT tevékenység.

„Közülünk a legszentebbek a legsérülékenyebbek, mert az ő lángjuk a legfényesebb” – mondta beszédében, a menóra lángjának szimbolikájára utalva. „Olyannyira, hogy egyesek közülük nincsenek tudatában annak, hogy sötétség is létezik. Hát nem kell megvédenünk azt a lángot?”

a Lakewood-i Beis Medrash Govoha jesiva

Moskowitz úgy véli, hogy az ortodox közösségeknek még sok a tennivalójuk az LMBT tagok befogadásával kapcsolatban. Ez utóbbiak ugyanis a társadalom peremén helyezkednek el.

„Bizony a vallás az elnyomás eszközévé is válhat. Elméletben persze mindenki egyetért azzal, hogy „befogadóként kell viselkednünk”. A gyakorlatban viszont kiderül, hogy óriási a szakadék az ideális és a tényleges viselkedés között. A normatív ortodoxia – véli Moskowitz – félreértelmezi a Törvényt, amikor a transzneműek identitása kerül szóba. Moskowitz szerint a transzvesztita öltözék tiltása arra a helyzetre vonatkozik, amikor viselője szándékosan igyekszik elleplezni nemi identitását. Szerinte az ortodox közösségek azért helyeznek túlságosan nagy súlyt a nemi identitással és szexualitással kapcsolatos tiltásokra, mert igyekeznek megfelelni a társadalmi normáknak. Ehelyett arra kellene törekedniük, hogy minél több transzneműt fogadjanak be, csökkentve ezzel az öngyilkosságot megkísérlők számát.

„A transzneműség a helyzet tudomásul vétele. Amikor valaki kiáll és kijelenti ’ez vagyok’, nem lehet szó választásról.”

Az LMBT irányultságú Beit Simchat Torah gyülekezettel úgy került kapcsolatba, hogy megismerkedett Sharon Kleinbaummal, a közösség vezető rabbinőjével. Ez év januárjában mindketten ott voltak a Capitolium előtt, ahol a bevándorlók jogaiért tüntettek. Május eleje óta kettős feladatot lát el a zsinagógában: a zsidó LMBT tapasztalatokat a hagyományos szövegekkel veti össze, emellett ortodox LMBT családokat segít tanácsadással.

Az érdeklődés óriási. Ahogyan Kleinbaum mondja: „Moskowitz állandóan túlórázik. Mint mikor a zsilipek megnyílnak, igen sokan fordulnak hozzá lelkipásztori segítségért. Van úgy, hogy a szülők transzneműek, a gyermekek is azok, és eddig nemigen akadt rabbi, aki megértette volna a gondjakat.

Moskowitz munkája nem mentes a feszültségektől. Gyakran kap gyűlölködő leveleket, és több zsinagógából is kitiltották. De jól bírja a gyűrődést, amit természetesnek tart. Most már van egy zsinagóga, ahol őt és családját szívesen fogadják. Ahogyan mondja, az iránta tanúsított ellenségesség semmi ahhoz képest, amit a transzneműeknek kell elviselni nap, mint nap.

„Cselekedj helyesen, és végül megtalálod a helyed, de ez bizony nem színtiszta élvezet”.

A JTA cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:LMBT, melegek, ortodoxia, transzneműek

[popup][/popup]