Oroszország közzétette a “barátságtalan államok” listáját – Magyarország rajta van, Izrael nincs

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az orosz állampolgároknak és vállalatoknak külön engedélyt kell kérniük, ha “barátságtalan” országokkal vagy szervezetekkel üzletelnek.

Az orosz kormány honlapján hétfőn közzétették azoknak a külföldi államoknak a listáját, amelyekről Oroszország úgy véli, hogy “barátságtalan cselekedeteket” követtek el “Oroszországgal, orosz vállalatokkal és állampolgárokkal” szemben.

A “barátságtalannak” tekintett országok, nemzetközi szervezetek és területek közé tartoznak: “Ausztrália, Albánia, Andorra, Egyesült Királyság, az Európai Unió tagállamai, Izland, Kanada, Liechtenstein, Mikronézia, Monaco, Új-Zéland, Norvégia, Koreai Köztársaság, San Marino, Észak-Macedónia, Szingapúr, USA, Tajvan, Ukrajna, Montenegró, Svájc, Japán”.

Oroszország Tajvant Kína részeként sorolta fel.

Egy vasárnapi kiegészítő jogszabály kimondja, hogy az orosz állampolgároknak és vállalatoknak külön engedélyt kell kérniük, ha “barátságtalan” külföldi szervezetekkel üzletelnek.

A lista egy olyan törvénysorozat részeként jött létre, amely “az Orosz Föderáció pénzügyi stabilitását biztosító ideiglenes gazdasági intézkedésekről” szól.

A lista által végrehajtandó intézkedések között szerepelt az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy az orosz állampolgárok, vállalatok és állami szervek rubelben fizessék vissza külföldi tartozásaikat.

Bár Izrael nyilvánosan elítélte Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, nem került fel a listára.

Izrael közvetítő szerepet vállalt a konfliktus során: mikor Naftali Bennett miniszterelnök szombaton Moszkvába repült, hogy beszéljen Putyinnal.

Jpost.com

[popup][/popup]