Netanjahu engedett az ultraortodoxiának – nők nem olvashatnak Tórát a Siratófalnál

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Az izraeli kormány engedett az ultraortodox nyomásnak: a nők ezentúl sem élveznek a férfiakkal egyenlő jogokat a siratófalnál.

Az egalitárius minjen számára elkülönített hely a Siratófalnál – 2014-ben (Fotó: Gershon Elinson/Flash90)

Az Izraelben működő reformzsidóság vezetői szerint ez a döntés egyaránt káros Izraelre nézve és kapcsolatára a világ zsidóságával. A zsidó diaszpórával kapcsolatot tartó állami szerv, a Szochnut (Jewish Agency – Zsidó Ügynökség) „mélységes csalódottságának” adott hangot.

A kormánykoalícióban részt vevő ultraortodox pártok nyomására a minisztertanács felfüggesztette a jeruzsálemi siratófalnál kialakítandó plurális „imapavilon” létesítését, amiről még 2016 januárjában hoztak döntést. A miniszterelnök utasította közvetlen munkatársait a terv átdolgozására, miközben a rekonstrukciós munkálatok folytatódnak a tér déli végében, az ún. Robinson ív közelében. A döntés azért vált sürgőssé, mert a legfelsőbb bíróság által a késlekedő kormányra kiszabott határidő vasárnap járt le.

„Számunkra óriási csalódás ez” – nyilatkozta Gilad Kariv rabbi, az izraeli reformzsidó mozgalom vezetője, aki a médiából értesült a határozatról, és hozzátette: „Ez a kormány hibája, kárt okoz Izraelnek, és az állam és a zsidó nép közötti kapcsolatnak.” Kifejezte meggyőződését, hogy a játszmának még nincs vége, és hogy a legfelsőbb bíróság végül pozitív döntést hoz az ügyben. „Csak abban bízhatunk, hogy a bíróság kiáll a demokratikus elvek mellett.”

Natan Sharansky, egykori szovjet ellenzéki, a Zsidó Ügynökség elnöke jelen volt az ülésen, amikor Netanjahu bejelentette döntését. „Mélységes csalódottságomat fejezem ki, hogy a kormány feladta tervét a siratófal méltó egalitárius imaterének kialakítására. Négyéves tárgyalás után sikerült az összes zsidó felekezet számára megfelelő megoldást találni, amit Izrael kormánya és a zsidó közösségek is elfogadtak. A mostani döntés visszalépést jelent, és megnehezíti munkánkat. A Zsidó Ügynökség határozottan kiáll az egy nép – egy fal elve mellett.”

Férfiak és nők közös imája az elkülönített részen – 2014-ben (Fotó: Robert Swift/Flash90)

Avigdor Liberman védelmi miniszter kijelentette, hogy a plurális imahely létesítésében elért kompromisszum felborítása helytelen lépés, amelyet a Hazánk Izrael párt nem támogat. A párt markánsan jobboldali, de szekuláris politikát folytat.

Anat Hoffman, a Women of the Wall civil szervezet elnöke ezt nyilatkozta: „A miniszterelnök, aki maga kezdeményezte és vezette a mozgalmat, meghajolt és visszakozott korábbi történelmi döntéstől. Ez szégyenteljes a kormányra, és különösen a női miniszterekre nézve, akik a nők ügyével ellentétesen szavaztak. Szörnyű nap ez Izrael lányai és asszonyai számára, amikor a miniszterelnök vallásos szélsőségesek előtt megalázkodva feláldozza jogaikat, sőt a zsidó világ többségének jogait, annak ugyanis 51%-át nők alkotják. Szervezetünk tagjai folytatják imájukat a siratófalnál, a női szekcióban addig is, amíg a nők egyenjogúsága érvényt nem nyer.”

Múlt héten az ultraortodox pártok kiálltak a terv „teljes leállítása” mellett, miközben a főrabbinátus saját ügyvédek kijelölési jogát követelte a legfelsőbb bíróságon. Uri Ariel mezőgazdasági miniszter a vallásos cionista Zsidó Haza pártból külön levélben kérte Netanjahut, hogy ne engedjen „a tengerentúli szélsőséges elemeknek”, amivel nyilvánvalóan az amerikai reform és konzervatív zsidóság képviselőire utalt. Ariel vasárnap üdvözölte a kormányhatározatot; véleménye szerint minden további lépés „kárt okozna az izraeli társadalomnak. Boldog vagyok, hogy visszaállt a siratófal korábbi helyzete. Ezzel megakadályoztuk a zsidó népen belüli szakadást, és visszavertük az országon belüli társadalmi és vallási rend elleni támadást.”

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:női minjen, reformzsidók, Siratófal, Ultraortodoxia

[popup][/popup]