Németországban törölni kell a Holokauszt-tagadó facebook posztokat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Facebook-nak be kell tartania a holokauszt tagadására vonatkozó német törvényeket – szögezte le a német igazságügyi minisztérium.

A minisztérium szóvivője hozzátette, hogy eddig nem érkezett hozzájuk ilyen ügyben hivatalos panasz.

A múlt héten nagy felzúdulást keltett Mark Zuckerberg kijelentése, hogy nem szándékoznak törölni a Facebookról a Holokauszt-tagadó posztokat. A vita tovább folytatódott, miután kormányzati szervek és civilszervezetek támadták a Facebook első emberét, mondván: keveset tesz a gyűlöletbeszéd visszaszorításáért.

A Recode nevű blog vele készített interjújában ugyanis Zuckerberg arra hivatkozott, hogy bár zsidó létére sértőnek tartja a holokauszt tagadását, ám úgy véli, hogy a Facebook nem köteles törölni oldalairól az emberek véleményét.

Mark Zuckerberg

Német politikusok viszont emlékeztetnek, hogy a holokauszt tagadás az országban büntethető cselekménynek számít. A törvény alapján akár 50 millió € bírságot is kivethetnek az olyan közösségi oldalakra, amelyek nem távolítják el azonnal az ilyen, gyűlöletkeltésre alkalmas üzeneteket. Katarina Barley igazságügy-miniszter szavai szerint „nincs helye az antiszemitizmusnak. Egyaránt vonatkozik ez a zsidók ellen irányuló verbális és fizikai támadásokra, valamint a holokauszt tagadására. Utóbbi is büntetés és szigorú bírósági eljárás alá esik.”

A közösségi weboldalak Németországban 24 órán belül kötelesek törölni a megbotránkozást kiváltó üzeneteket és az ilyen tartalmakat egy héten belül végleg el kell távolítaniuk a platformról. Heiko Maas német külügyminiszter – aki még igazságügy-miniszterként terjesztette előa Facebookról szóló törvényt – twitter üzenetében nyilvánította ki: „Nem számíthatnak védelemre azok, akik tagadják a holokausztot”. A német Facebook automata szoftvert használ és mintegy 7.500 alkalmazott dolgozik a vitás tartalmak kiszűrésén és törlésén.

A német igazságügyi minisztériumban bejelentették, hogy a Facebook és más nagy közösségi oldalak július végéig kötelesek jelentést tenni arról, hogy milyen hatásfokkal törölték a gyűlöletre uszító üzeneteket a weboldalakról.

Katarina Barley igazságügy-miniszter

A Facebook németországi szóvivője utalt Zuckerberg későbbi, Reuters által nyilvánosságra hozott szavaira, miszerint „nem szándékozott védeni azok álláspontját, akik tagadják a holokausztot”.

A berlini Technical University friss felmérése alapján – melynek során több mint 300.000 facebook bejegyzést elemeztek – az online antiszemitizmus aggasztó méreteket öltött az országban: a német közösségi oldalakon a 2007. évi 7,5%-ról 2017-re 30%-ra nőtt az antiszemita tartalom aránya. Josef Schuster, a zsidók központi tanácsának elnöke az egyre növekvő és agresszívabb megnyilvánulásokat aggasztónak nevezte, „mert a szavakat végül tettek követik. A világhálón terjedő antiszemitizmus nem virtuális, hanem a valóságban létező fenyegetés.”

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította.

Címkék:facebook, Holokauszt-tagadás

[popup][/popup]