Németország – kik állnak az antiszemita bűncselekmények mögött?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A német kormány által közzétett statisztikák szerint az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma az elmúlt húsz év során – amióta tehát ezeket regisztrálják – 2020-ban volt a legmagasabb.

Gyűlölködő felirat 2017-ből

A témát a Gatestone Institute összefoglalója járja körül.

A jelenség terjedése az utóbbi években részben a szélsőbal Izrael-ellenes aktvitásának, részben pedig a moszlimok bevándorlásnak tulajdonítható. A problémát a koronavírus pandémia tovább élezi; a járványért szélsőjobb összeesküvés-elméletek a zsidóságot és Izraelt igyekeznek megtenni felelősnek.

A német rendőrség 2275 antiszemita gyűlölet-bűncselekményt regisztrált 2020-ban, tehát naponta hatot, ami 2019-hez képest 10%-os növekedést jelent. Ezek a rendőrségnek bejelentett incidensek; a valódi számadat ennél nyilván magasabb.

A Tagesspiegel ez év február 11-i számában 1.367 felderített ügyről ír, ám mindössze öt személyt tartóztattak le. Az erőszakos cselekmények száma 55, azaz az összes antiszemita bűncselekmény 2.5%-a. A többi ügy közül leggyakoribb az internetes gyűlöletbeszéd, utána az anyagi kár okozása és a propaganda (pl. zsidóellenes graffiti).

Az antiszemita bűncselekmények száma 2020-ban volt a legmagasabb azóta, hogy a Szövetségi Bűnüldöző Hivatal 2001-ben bevezette a politikai indítékból elkövetett bűnözés fogalmát.

Antszemita röplapról vitáznak egy antifasiszta fb csoportban

Az elkövetők azonosítása

Nem világos, hogy miért ilyen kevés jogi eljárás indult az incidensek nyomán – különösen annak tükrében, hogy a kormányzat ismételten hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelmet mennyire fontosnak tartja. Lehet, hogy az igazi bűnösök leleplezése nem felel meg a politikai korrektség követelményeinek. A mostani statisztika nem tartalmazza az elkövetők hátterét. A Tagesspiegel – a legtöbb portálhoz hasonlóan – automatikusan a jobboldalt teszi meg felelőssé: „A rendőrség szerint a legtöbb antiszemita cselekmény a jobboldal számlájára írható. Az iszlamisták, baloldaliak és egyéb zsidógyűlölők a kisebbséget képviselik.”

Független kutatások viszont arra jutottak, hogy szélsőséges jobboldaliak csak a támadások töredékét követték el. A berlini Antiszemitizmus Kutató és Információs Központ (RIAS) adatai szerint a jobboldal a fővárosban elkövetett bűncselekmények kevesebb, mint 20%-áért volt felelős 2018-ban.

A Bielefeldi Egyetemen végzett vizsgálat úgy találta, hogy 2017-ben – az áldozatok elmondása szerint – az erőszakos antiszemita támadások 60%-át hajtották végre moszlimok, 19%-át szélsőbaloldaliak és 19%-át szélsőjobbosok. A moszlimok a testi erőszak 81%-áért voltak felelősek. A német zsidók 70%-a úgy vélte, hogy a moszlim világból történő tömeges bevándorlás szítja az antiszemitizmust az országban.

2019: Hannover városában tüntetnek a hallei merénylet után (Forrás: Wikipedia)

Mégis, a német rendőrség – talán politikai körökből érkező utasítások nyomán – a föl nem derített eseteket automatikusan a szélsőjobbnak tulajdonítja. Az iszlamista Al-Kudsz menet során Berlinben elhangzott “Sieg Heil” jelszóért is őket okolták. Benjamin Steinitz, a RIAS igazgatója megjegyezte, hogy a “Sieg Heil” vagy a „Juden raus” jelszavakat rögtön a szélsőjobbhoz kötik, pedig azok a moszlimok körében is éppen olyan népszerűek. Hozzátette, hogy a legtöbb antiszemita incidenst német állampolgároknak tulajdonítják, de arról nincs statisztika, hogy vajon azok a német állampolgárságot elnyert moszlim bevándorlók voltak-e.

Miután 2019 májusában a német belügyminisztérium az antiszemita támadások 90%-ával a jobboldalt vádolta, a Tichys Einblick befolyásos német blog az alábbiakat írta: „…A legtöbb elkövető személyazonossága nem ismeretes, nem sikerült elkapni őket. Honnan tudhatnánk, hogy egy horogkereszt vagy sértés jobboldali németektől származik? A rendőrség csupán ’gyanítja’ ezt.” Az ismert történész Michael Wolfssohn a moszlim antiszemitizmust tartja a legveszélyesebbnek Európában és Németországban.

2019 júliusában, amikor kiderült, hogy a rendőrség pontatlan adatokat közölt a német szenátussal, a Die Welt azt írta, hogy helytelen a jobboldalt vádolni az esetek többségének elkövetésével, mert erre nincs bizonyíték. Eközben az iszlamisták és más moszlim csoportok nem kapnak elég figyelmet.

2021 januárjában az izraeli Diaszpóraügyi Minisztérium írta a németországi helyzetről: „A rendőrség néha tétlenül szemléli az ilyen megnyilvánulásokat. A legtöbb esetben fel sem ismerik antiszemita jellegüket vagy nem értik, hogy az antiszemita kifejezések problémát jelentenek, éppen ezért nem látnak okot a közbeavatkozásra. Ez vezet oda, hogy a legtöbb panaszt ki sem vizsgálják… A jobboldal túlbecsülését a rendőrségi kategorizálás során az antiszemitizmust monitorozó szervezetek, politikusok, zsidó vezetők és szakértők – a szövetségi főbiztossal együtt – sorra megkérdőjelezték, mert az gátolja az okok feltárását és az elkövetők körének meghatározását, és hatékony politika kialakítását.”

Monica Schwarz-Friesel egyike Németország antiszemitizmussal foglalkozó tudósainak. Szerinte a szélsőjobb megnyilvánulásai azért különösen ijesztőek és magas hírértékűek, mert nyíltan hirdetik saját zsidó- és Izrael-ellenességüket. Ezzel szemben a szélsőbal zsidó- és Izrael-gyűlöletét az anticionizmus és a palesztinok ügye mögé rejti.

Antiszemitizmus koronavírus idején

A németországi antiszemitizmus terjedése 2020-ban összefügg a koronavírus világjárvánnyal, amelyet szélsőséges csoportok összeesküvés-elméletek terjesztésére használnak. Ezek egy része a középkori zsidóellenes bűnbakkeresés újracsomagolása. Lényege, hogy a koronavírust a zsidók állították elő azzal a céllal, hogy világuralmi törekvéseiket megvalósítsák.

A koronavírus ihlette antiszemitizmus többnyire az interneten terjed. Átfogó értékelést nyújt az izraeli Diaszpóraügyi Minisztérium 2020. január 27-én közzétett évi jelentése: 2020 Annual Report on Anti-Semitism.

„Az év során az ACMS [Anti-Semitism Cyber Monitoring System] összesen 11.240 felhasználótól érkezett 42,3 ezer német posztot minősített antiszemitának. Ezek közül 39.1% új típusú antiszemita  (amely szembe helyezkedik a cionizmussal és bírálja az izraeli kormányt), 40.5% klasszikus antiszemita (amely démonizálja a zsidókat, konteókat hirdet és a zsidók elleni erőszakra hív föl) és 20.4% tartalmazza a Holokauszt tagadást és torzítást…

„A Holokauszt trivializálását és antiszemita konteókat a Covid-19-cel kapcsolatba hozó üzenetek az év márciusa óta sokasodtak meg. Az összeesküvés elméletek 53,4%-a tartalmazott klasszikus antiszemitizmus érvelést…

„Egyéb antiszemita kódok a ’zsidó befolyással’ kapcsolatosak és azt hirdetik, hogy a pandémia ürügyén a zsidók hatalmas profitra tesznek szert a vakcinák előállításából. Jól ismert zsidó személyiségek, mint a Rothschild család tagjai, vagy Soros György a pandémia támogatóiként, kiagyalóiként vagy haszonlesőiként kerülnek említésre, mert állítólag befolyással rendelkeznek a gyógyszeriparra…

„A vakcináció ellenzői az oltóállomásokat Auschwitzhoz hasonlítják, miszerint a rendőrség diktatúrát készít elő, és azok, akik megtagadják az oltakozást, koncentrációs táborokba kerülnek…”

gatestoneinstitute.org – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, gyűlölet bűncselekmény, Németország

[popup][/popup]