Nem vagyok bűnös – vallja a rabbi házára machetével támadó férfi

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A férfi, aki december 28-án bozótvágó késsel támadt a hanukkát ünneplő zsidókra New York elővárosában és legalább öt embert sebesített meg, tagadta bűnösségét az ellen felhozott gyűlölet-bűncselekmény vádakra.

Thomas Grafton a bírósági meghallgatáson január 13-án. (Kép: Reuters / Jane Rosenberg)

Egy szövetségi vádesküdtszék a 37 éves Grafton Thomas ellen a New York állambeli Monsey ortodox zsidó gyülekezet tagjainak megsebesítéséért emelt vádat. A cselekményért akár életfogytiglani büntetés is kiszabható.

Thomas-szal a vádiratot a White Plains-i börtönben ismertették, a bíróság teremben ott voltak családtagjai is. A bíró személyazonosságával kapcsolatos kérdéseire rövid válaszokat adott, és azt állította, hogy az incidenst megelőzően Prozac gyógyszert vett be.

A szövetségi vádlók szerint Thomas tette kifejezetten zsidók ellen irányult. A múlt hónapban megfogalmazott bűnvádi indítványban az áll, hogy a gyanúsított lakásán olyan folyóiratokat találtak, amelyben Adolf Hitlerre, a náci kultúrára, és a Black Hebrew Israelites mozgalomra történtek hivatkozások. Utóbbi a szélsőségekkel foglalkozó szakértők szerint zsidóellenes gyűlöletcsoport.

Védőügyvédje szerint Thomas – hosszú ideje tartó mentális betegsége miatt – inkább az elmezavar, semmint a fanatizmus tüneteit mutatja.

A  Monsey-i támadás a New York nagyvárosi körzetben az utóbbi időben bekövetkezett zsidóellenes atrocitások sorába illeszkedik. Egy másik elkövető ugyancsak a Black Hebrew Israelites mozgalom tagja.

Az Anti Defamation League (ADL – Rágalmazásellenes Liga) szélsőséges megnyilvánulásokat figyelő központja szerint 2019. első félévében 780 antiszemita incidenst jelentettek, míg az előző év azonos időszakában számuk 785 volt.

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:Grafton Thomas, machetés támadás, Monsey

[popup][/popup]