Nagy-Britannia: hiába a karantén, alig csökkentek az antiszemita incidensek

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A brit zsidók védelmi szervezete 1668 zsidóellenes atrocitást regisztrált 2020-ban, köztük száz erőszakos támadást, ami arról árulkodik, hogy a járvány táplálja az összeesküvés-elméleteket.

2014 Manchester: helyi zsidók tüntetnek az izraeli ermékeket árusító boltok rendszeres zaklatása miatt (Forrás: Wkimedia Commons)

A Community Security Trust (CST) szerint a fenti szám 8%-os csökkenést jelent 2019-hez képest, de ez még mindig a valaha mért három legmagasabb esetszám egyike.

A CST által 2020-ban rögzített események közül 100 erőszakos támadás volt, ami 39%-os csökkenés jelent ebben a kategóriában a 2019-es adatokhoz képest – derül ki a londoni székhelyű szervezet csütörtökön közzétett, az Antisemitic Incidents Report 2020 című jelentéséből. Ezen esetek közül három súlyos kimenetelű volt.

A jelentés különböző szempontok szerint elemezte a COVID-19 járvány társadalmi hatásait, mint amilyen a zsinagógák nagy részének bezárása, az emberek kényszerű otthon maradása és az összeesküvés-elméletek burjánzása – írta a CST.

A közösség tagjainak otthona körül elkövetett incidensek száma 2020-ban 33%-kal, 158-ra növekedett. A COVID-19 járványhoz köthető verbális antiszemita támadás, amely a CST véleménye szerint sérti a gyűlöletbeszéd elleni törvényeket, 41 esetben fordult elő.

Egy súlyos esetben, amelyről a média 2020-ban tudósított, egy 29 éves zsidó férfit bántalmaztak március 16-án, Manchester közelében lévő otthona előtt. Három férfi „mocskos zsidónak” nevezte, majd azt mondták neki, hogy “Menj vissza a saját hazádba!”. Az áldozat édesanyja a LancsLive híroldalnak elmondta, hogy a támadók a szeme láttára arcon ütötték a fiát.

 

Times of Israel – BretterDávid

Címkék:antiszemita incidensek, Covid 19, Nagy Britannia

[popup][/popup]