Nacionalista csoportok csütörtökön tartanák a múlt hónapban megszakadt Jeruzsálem menetet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Meg nem erősített hírek szerint a szervezők engedélyt kaptak a rendőrségtől. Más vélemények az erőszak kiújulásának veszélyére figyelmeztetnek.

A félbeszakadt felvonulás résztvevői 2021. május 10-én

Jobboldali és nemzeti vallásos szervezetek a Jeruzsálem napi zászlós menetet, amely május 10-én Hamász rakétatámadás miatt szakadt félbe – június 10-én rendeznék meg. Ez a hivatalos Jeruzsálem-nap; a Hatnapos Háború (1967) végén az izraeli csapatok ekkor foglalták vissza a várost az araboktól. A hírt az Ynet, Arutz 7 és Haaretz hírcsatornák közölték, ám véglegesen nem tisztázott, van-e írásbeli rendőrségi engedélyük a moszlim negyeden történő átvonulásra.

Kritikus hangok arra figyelmeztetnek, hogy az erőszakos cselekmények újra fellángolhatnak a fővárosban és másutt. Az esemény időben igen közel van a hivatalos kormányváltáshoz, amikor a nyolc pártból álló koalíciót hivatalosan beiktatják a Kneszetben.

„Ismét emelt fővel és izraeli lobogók alatt vonulhatunk Jeruzsálem utcáin. Követeljük, hogy Jeruzsálem örökre egy város maradjon. Mindnyájan gyertek!” Ezzel a szöveggel jelent meg toborzó plakát a közösségi média oldalain, olyan jobboldali és vallásos cionista csoportok aláírásával, mint a Bnei Akiva ifjúsági mozgalom, az Im Tirzu, és az Ariel környéki és az Etzion Bloc településcsoportok. Az aláírók közt található a radikális Vallásos Cionista Párt is.

A menet általában a Damaszkuszi-kapun áthaladva lép az óvárosba, és az arab negyeden keresztül vonulva érkezik a Siratófalhoz. Izraeli és palesztin részről ezt számos alkalommal bírálták, mert az arab kereskedők boltjait be kell zárni, és a rendvédelmi alakulatoknak fokozottan kell ügyelni, hogy a nacionalista fiatalok ne garázdálkodjanak. A Channel 12 hírcsatorna szerint a tüntetők bármelyik kapun beléphetnek – kivéve a Damaszkuszit. Nem világos, hogy a menet érintheti-e az arab negyedeket. A május 10-re tervezett útvonalat is az amerikaiak tiltakozására változtatták meg az utolsó pillanatban. Akkor a Sheikh Jarrah-i kilakoltatások ügye és a Ramadán végi, Templom-hegyi zavargások jelezték a feszültség élesedését.

A tíznapos háborúskodásnak a május 21-én Izrael és a Hamász között létrejött fegyverszüneti egyezmény vetett véget. Szó van az időbeni kiterjesztésről, egyiptomi közvetítéssel, aminek része lenne a fogolycsere.

A szervezők csütörtöki bejelentésére válaszul a baloldali Tag Meir polgárjogi szervezet beadvánnyal fordult Kobi Shabtai rendőrfőnökhöz azzal, hogy a fölvonulás engedélyezése egy hónap múltán az ellenségeskedés kirobbanásával fenyeget.

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a zászlós menetet gyűlölködő szövegű énekek kísérik, a palesztin árusok pultjait megrongálják, a vitrineket zászlórudakkal törik be. Nyugodtabb időkben nagyobb esély lenne a békés kimenetelű megmozdulásra.”

A Tag Meir elismeri, hogy a több ezer vallásos cionista fiatal általában visszafogottan viselkedik, „ám nagy a veszélye külső rendbontók megjelenésének, akik vagyont rongálnak és verekedést kezdeményezhetnek, valamint arab-izraeli összecsapásokig fajulhatnak, mint ahogyan az a vegyes lakosságú településeken történt májusban” – hangzik a Tag Meir üzenetében.

Matan Peleg, a szélsőjobbos Im Tirzu vezetője nyilatkozta: “Jeruzsálem nemzetünk szíve, ezért Izrael ellenségei igyekeznek minket elszakítani tőle. Cion nélkül nincsen cionizmus, ezért a menet minden alkalommal a cionista, szabad és nyitott Jeruzsálem győzelmét hirdeti a gonoszság és sötétség fölött. Mindenkit hívunk a csütörtöki eseményre, hogy együtt ünnepeljük az egységes Jeruzsálemet és Izrael Államot.”

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Jeruzsálem menet

[popup][/popup]