Michigan: letartóztatták egy zsinagóga elleni támadásra készülő férfit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A gyanúsított bizonyíthatóan “neonáci ideológiát, antiszemitizmust, terjesztett, korábbi lövöldözők tetteit dicsőítette, és egyértelműen az ő példájuk utánzásának vágyát és szándékát mutatta” – állítja a nyomozó hatóság.

A gyanúsított telefonján talált feljegyzés

Egy neonáci férfit Michiganben azzal vádoltak meg, hogy antiszemita terrortámadást tervezett egy helyi zsinagóga ellen – közölték pénteken amerikai tisztviselők.

Az amerikai média arról számolt be, hogy a 19 éves Seann Patrick Pietila beismerte: antiszemita kiáltványokat tett közzé Instagram-profilján, ahol dicsőítette többek között a 2011-es norvégiai és a 2019-es új-zélandi tömeges lövöldözéseket elkövető fegyvereseket. Vádat emeltek ellene – egyelőre fenyegetés miatt.

Szövetségi ügynökök a náci zászlót és több lőfegyvert találtak a gyanúsított Upper Peninsula-i otthonában.

Seann Patrick Pietila

A nyomozók szerint a telefonján egy olyan feljegyzés volt, amelyben a michigani East Lansingban található Shaarey Zedek zsinagóga és a 2024. március 15-i dátum szerepelt. Ez a dátum egyben az új-zélandi Christchurch-ben történt tömeges lövöldözés ötödik évfordulója, amikor egy fehér fajgyűlölő 51 muszlimot gyilkolt meg. Pietila telefonjában lévő felszerelési listán csőbombák és Molotov-koktélok szerepeltek.

Pietila East Lansingben járt középiskolába, bár most már nem ott lakik.

A letartóztatás egybeesett a pittsburghi zsinagógában elkövetett gyilkosság vádlottja elleni ítélettel. A Pittsburghben 2018. október 27-én elkövetett gyilkosság az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb antiszemita támadása volt, melynek során 11 zsidó hívő vesztette életét.

i24 news

[popup][/popup]