„Mi történik, ha egy nőből parancsnok lesz? Teljesen eszét veszti…”

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

A múlt héten Yigal Levinstein rabbi, a vallásos fiatalok bevonulás előtti képzését végző Eli akadémia oktatója a tévében kikelt a nők katonai szolgálata ellen.

„A lányok zsidóként vonulnak be, de a seregből már nem zsidóként szerelnek le. Nem genetikai értelemben, hanem az értékrendjük borul fel és prioritásaik megváltoznak. Ezt nem engedhetjük meg… Mi történik, ha egy nőből parancsnok lesz? Teljesen eszét veszti, kész elmegyógyintézet. Adva van egy ortodox lány. Tedd össze egy világival. Megbolondítják a mieinket… Valaki nemrég azt mondta nekem: ’Ne izgasd magad. A kiképzés abból áll, hogy megtanítják őket, hogyan sminkeljék ki magukat esküvő előtt.’ Hát én nem tudom, ki fogja ezeket feleségül venni. A gyerekeknek esti mese gyanánt harctéri történeteket mesélnek majd? Ez lenne az új családmodell? Két apával? Bolondok háza, egyszerűen bolondok háza.”

A rabbi szavai erősen megosztják az ország politikai és katonai vezetését. Avigdor Liberman védelmi miniszter azt nyilatkozta: minden erejével azon lesz, hogy a rabbit bocsássák el állásából. Emlékeztetett arra, hogy a nők az állam megalapítása óta szolgálnak a hadseregben, és sokat tettek Izrael biztonságáért. „Levinstein szavai nemcsak a nőket, de az IDF-et, és az állam alapértékeit is sértik.” A likudos Miri Regev kulturális miniszter, aki dandártábornokként szolgált és a hadsereg szóvivője volt, elítélte a rabbit: „Nem képvisel engem, nem képviseli a többi rabbit, nem képviseli a jobboldalt.”

Az ügyben illetékes Naftali Bennett oktatási miniszter viszont azt nyilatkozta: „Az akadémia folytatja szokásos tevékenységét. A felháborító kijelentésnek meg lesz a következménye, de a dolgot nem kell eltúlozni.”

A nagy felhördülésre reagálva Levinstein egy hírműsorban elismerte, hogy gúnyos és kaján stílusban nyilatkozott, és ezzel sokakat megsértett, de hozzátette, hogy a meggyőződését hangsúlyozta, és az változatlan: az IDF „feminista álláspontja” összeegyeztethetetlen a judaizmussal.

A rabbit Arje Deri belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt vezetője vette védelmébe. „Nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy (a rabbi) emlékeztessen a vallási parancsokra. Csak dicsérni lehet azt, hogy nem volt gyáva kimondani az igazságot.” A Sasz ellenzi a vallásos férfiak és nők katonai szolgálatát. Szerinte Levinstein csupán jól ismert rabbinikus szabályokra utalt, egyedül a stílus volt szokatlan.

Másnap Benjamin Netanyahu miniszterelnök felszólalt a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága ülésén. Mint mondotta, Izrael büszke történelmére, a bibliai időkig visszamenően. „Yael hősnőtől kezdve Szenes Hannán, az Etzel, a Palmach, a Lehi és az IDF női harcosain keresztül a mai rendőri egységekig, a határőrségig végig aktív, sok esetben magas rangú harcosok kerültek ki a nők soraiból.”

Témába vágó korábbi cikkünket lásd itt.

A Times of Israel cikkét BassaLászló fordította.

 

 

Címkék:egyenjogúság, gender, női katonaság, női parancsnok

[popup][/popup]