„Mentálisan zavart személy tartja a kezét az atomrakéták indítógombján”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Tekintélyes cionista rabbi bírálta Trumpot.

Mosheh Lichtenstein

Miközben az ortodox zsidók többsége várhatóan Donald Trumpra adja szavazatát a jövő heti amerikai elnökválasztáson, egy befolyásos izraeli ortodox rabbi, akinek széles követői tábora van az Egyesült Államokban, egy interjúban erőteljesen elítélte az elnököt a héten.

Mosheh Lichtenstein rabbi, a Har Etzion Jesiva vezetője Ciszjordániában, Trump mentális és morális egészségét is megkérdőjelezte egy izraeli folyóiratnak, a Makor Rison-nak adott interjúban.

“Ez egy mentálisan zavart személy, mindenféle gátlás és ítélőképesség nélkül, aki a világ legerősebb atomfegyvereinek indítógombján tartja a kezét – itt pedig az emberek azért ünneplik, mert követséget nyitott Jeruzsálemben” – mondta Lichtenstein.

“Egy percig nem gondolkoznak azon a morális káron, amelyet az elnök az Egyesült Államoknak, sőt a világnak okozott. Nem kérdezik meg, hogyan lehetséges, hogy az emberiség rábízza a sorsát egy ilyen kiegyensúlyozatlan emberre, aki nem képes felismerni az igazság és a hamisság fogalmait. Ebből még bajunk lesz, még akkor is, ha ott van a követség Jeruzsálemben” – jelentette ki Lichtenstein rabbi.

Donald Trump

Lichtenstein igen befolyásos vezető a vallásos cionisták közt Izraelben. Ráadásul unokája Joseph Soloveitchik rabbinak, aki a New York-i Yeshiva University élén állt évtizedekig, és a múlt században őt tekintették az amerikai modern ortodoxia szellemi vezetőjének.

Az interjúban Lichtenstein az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu ellen is szót emelt, akit pedig széles körben támogatnak a vallásos izraeliek. A rabbi szerint Netanjahu túlságosan erősen koncentrált a kül- és biztonságpolitikára, melynek az árát a hazai ügyek sínylették meg.

A rabbi ezzel azt sugallhatta, hogy Netanjahu talán Trump hatása alá került.  “Mindennek egy része ahhoz kapcsolható, ami jelenleg az Egyesült Államokban történik, ahol a normákat lábbal tiporják” – mondta. „Elképzelhető, hogy Netanjahu úgy érzi, Trump bizonyos magatartásformákat legitimál, mint például azt, hogy egy sajtótájékoztatón a média egybegyűlt képviselőire rá lehet kiabálni.”

JTA – Pajor Emília

Címkék:"mentálisan zavart személy", Donald Trump, Moshe Lichtenstein

[popup][/popup]