Menet az életért – A „soha többé” most van!

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Politika

Kettős évforduló az idei Élet Menete budapesti rendezvénye. 80 évvel a holokauszt borzalmai után közös emlékezésre és emlékeztetésre hív a 20 éves Élet Menete Alapítvány.

Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke

A magyarországi „Az Élet Menete Alapítvány” 2024-ben, fennállásának, 20. évfordulóját tartja. A Menet a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar térről a Keleti pályaudvarra érkezik, ahol a főbejárat előtt egy különlegesen látványos színpadon fognak megemlékezni:

„Célunk, hogy közösen emlékezzünk, emlékeztessünk a 80 évvel ezelőtti vészkorszakra és üzenjünk, hogy: Soha többé!” – mondta Gordon Gábor a magyarországi Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A holokauszt áldozataira emlékező Élet Menete felvonulást Budapesten is megrendezik minden évben. Ezen a napon remélhetőleg ismét több ezren indulnak el a fővárosba, hogy jelenlétünkkel demonstráljanak a kirekesztés és az előítéletek minden formája ellen. Gábor kiemelte, hogy: „Nemcsak a zsidó nép fiai vannak velünk az antiszemitizmus elleni harcban, hanem minden békében hívő és békét remélő ember is, akik hozzánk hasonlóan látják, hogy sajnos napjainkban is vannak eszmék, amelyek tagadjak a holokauszt megtörténtét, és újra a zsidóság ellen uszítanak. Mélyen elköteleztük magunkat e történelmi, humanista küldetés mellett, és hisszük, hogy ezzel megtettük az első lépést azon az úton, amely egy békésebb és biztonságosabb világhoz vezet saját nemzedékünk és az elkövetkezendő generációk számára. Az Élet Menete Alapítvány e megemlékezésekkel kíván fellépni a kirekesztés, az antiszemitizmus és a mássággal szemben tanúsított előítéletek ellen, elősegítve a tolerancia és a múlttal való megbékélés folyamatát. Az Élet Menetén már 2004 óta gyűlhetnek össze fiatalok, idősek, zsidók és nem zsidók, hogy emlékezzenek.”

Az Élet Menete tavalyi vonulása

Az Alapítvány 2004-ban rendezte meg először az április 16-i holokauszt Emléknaphoz kötődően az „Élet Menetét”, amelynek keretében a megemlékezést önként vállaló több ezer ember élő láncot alkotva, néma, fáklyás felvonulással emlékezett az áldozatokra. 2004 óta, immár visszatérően, a budapesti Élet menete folytatásaként az alapítvány nemzetközi Élet menetet is szervez Auschwitz-Birkenauba, csatlakozva a nemzetközi szervezethez.

A menet a Rákóczi úton fog haladni egészen a Keleti pályaudvarig. A program végén “Az Élet Vonatával” több mint 500 diákot indítanak útnak, hogy másnap részt vegyenek Auschwitz- Birkenau közötti nemzetközi meneten.

Az eseményt Kerekes József színművész, valamint egy jeltolmács vezeti le, és találkozhatunk, többek között Keleti Ágnessel, akit, ismét az elektromos kisautók első soraiban láthatunk majd, közel száz holokauszt túlélő társával közösen.

Beszédet mond, többek között Baruch Adler, a nemzetközi Élet menete elnöke, Doron Almog a Szochnut elnöke és Ifat Ovadia Luski a KKL-JNF elnökasszonya. (A KKL-JNF-et 1901-ben alapították, és azóta a cionizmus operatív karjaként szolgál. A zsidó nép nevében a KKL-JNF 2,6 millió dunam földet vásárolt, földet készített elő a mezőgazdaság számára, településeket alapított és megalapozta Izrael állam létrehozását. A KKL-JNF az ország fenntartható ökológiai és társadalmi fejlődéséért, valamint Izrael környezeti erőforrásainak megőrzéséért dolgozik a jövő generációi érdekében).

A Meneten találkozhatunk még, többek között Jakov Hadasz-Handelszmannal, Izrael Állam magyarországi nagykövetével, Erdő Péter bíborossal, Németh Sándor Hit Gyülekezete vezető lelkésszel, valamint az összes magyarországi zsidó felekezet vezetőjével.

Balázsovits Edit Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekes, Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, szövegíró, Korcsolán Orsolya hegedűművész, valamint Marianne Miller magyar származású izraeli holokauszt túlélő is emelni fogja a program színvonalát.

Az idei menet programjában kiemelt szerepet kapnak a sajnálatos izraeli események is, melyről egy izraeli katonatiszt fog beszámolni, személyes történetét elmesélve.

Záró produkcióként három iskola közel 100 fős gyermekkórusa énekli közösen a Béke dalát, magyar, héber és arab nyelven.

The March of the Living, Az Élet Menete egy olyan oktatási és kulturális szervezet és rendezvény, amelynek célja a holokauszt emlékezetének megőrzése. Az 55 országot tömörítő nemzetközi csoport tömegeket megmozgató eseményeivel, nemzetközi oktató és kulturális programjaival dolgozik a történelmi emlékezet fenntartásán, és a kirekesztés minden formájának visszaszorításán. Tevékenységei arra irányulnak, hogy felvegye a kesztyűt a rasszizmussal szemben.

A 2024. május 5-én induló menetnek a célja, hogy megtanítsa a holokauszt leckéit és megmutassa a jövő generációinak, mi az oka annak, hogy megfogadják: Soha többé!

Találkozzunk május 5-én, vasárnap 15 órakor a Dohány utcai zsinagógánál.

[popup][/popup]