Memento 70

Írta: Szarka Zsuzsanna - Rovat: Politika

A civil forrásteremtő összefogás elindította kampányát.

 

Memen70 projection 1600x900

„A felejtés száműzetés, az emlékezés megszabadulás” – idézte a Bal Sem Tov, a haszidizmus 18. századi alapítójának szavait Szenthe Antónia programkoordinátor, a Memento70 kampányindító sajtótájékoztatóján a Centrál Kávéházban.

A Memento70 civil forrásteremtő összefogás – melynek munkája nyilvános – több mint negyven szervezet és személy szövetsége, akik elutasították a Magyar Holokauszt Emlékév 2014 alkalmából a kormány Civil Alap pályázatán elnyert támogatást. A mozgalom célja, hogy az így elveszett pénzt magánadakozásból teremtsék elő programjaikhoz. Ehhez 210 millió forintot kellene összegyűjteni. Ezért minden olyan belföldi és határon túli zsidó és nem zsidó szervezet és magánszemély támogatását várják, amelyek a „tiszta és független” emlékezést kívánják elősegíteni.

Memento 70

A négyfős elnökség

 A forrásteremtő kampány működését független kampánycsapat vezeti, és öttagú kuratórium ellenőrzi. Az adományozók támogathatják a kampány egészét, illetve az egyes programokat is. A pénzadományokon kívül természetbeni felajánlásokkal és önkéntes munkával is lehet az összefogást segíteni. Számlaszám és egyéb információk a honlapon találhatóak.

 Anonim adományokat jövő hét szerdától a Dohány Zsinagóga előtti és a Bálint Házban található információs pultnál található adománygyűjtő dobozban is lehet elhelyezni.

A kampány 2014 áprilisától 2015 áprilisáig folyamatosan tart.

Memento 70 2

Újságírók és érdeklődők

Az érdeklődők a www.memento70.hu weboldalon és a www.facebook.com/memento70 facebook ismerkedhetnek meg az oktatási, kulturális programokról, kiállításokról, irodalmi és művészeti megemlékezésekről.

 A sajtótájékoztatón négy szóvivő szólt a jelenlévőkhöz: Csizmadia Tibor (Magyar Színházi Társaság), Gáborják Ádám (József Attila Kör Irodalmi Egyesület), Heisler András (MAZSIHISZ), és Toronyi Zsuzsa (Magyar Zsidó Levéltár).

Csizmadia Tibor elmondta, hogy vándorkiállítást terveznek a holokauszt során elhurcolt magyar színészek emlékére, amelyet az ország színházaiban szeretnének bemutatni.

Gaborják Ádám a Gólem Színház projektjéről számolt be, amelyben irodalom, gasztronómia és színház együttesen ötvözné az „emlékezés rituáléját”. A színdarab Czingel Szilvia: Szakácskönyv a túlélésért c. könyvének adaptációja, amelyet öt, a lichtenwörthi haláltáborban szenvedő asszony írt le a békebeli hétköznapokra emlékezve. A receptek nemrég kerültek elő az öt asszony egyikének, a tavaly 98 éves korában elhunyt Endreiné Weisz Hedvignek polcáról.

A JAK továbbá emlékkonferenciát szervez Székely Magda (1936-2007) költő életművéről is.

Toronyi Zsuzsa megemlítette, hogy a Memento 70 az adományozás kultúráját is szeretné feléleszteni, és egészen kis összegű adományokat is örömmel látnak.

Heisler András hangsúlyozta, hogy noha minden felekezetnek együttműködési kötelezettsége van az aktuális kormánnyal, és a mostani vitás ügyekben maximálisan partnerek is próbáltak maradni, de nem a MAZSIHISZ hibája, hogy ez nem sikerült.

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]