Melegek ütik a zsidókat

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

A vészkijáraton menekítették ki az izraeli résztvevőket egy melegjogi tanácskozásról Chicagóban.

anticionista melegek

A melegek jogaiért küzdő amerikai szervezet (Nemzeti LMBTQ Munkacsoport) január végén konferenciát hívott össze a chicagói Hilton Szállóba. Az izraeli testvérszervezet részéről az eseményre két fő volt hivatalos. A tanácskozás célja az együttműködés szorosabbra fűzése és a nyári jeruzsálemi meleg-felvonuláson történt incidens – amikor egy ultraortodox hét részvevőt késelt meg – nyomán előállt helyzet megvitatása volt.

A helyi melegek szervezete (Gay Liberation Network, GLN) azonban a (többnyire színes bőrű) tagságot a munkacsoport és konferencia bojkottjára szólította fel. A színhelyül szolgáló szállodai terem előtt mintegy kétszáz tüntető gyülekezett, eltorlaszolva a kijáratot. Hárman közülük bementek a terembe, felmentek az emelvényre, és megakadályozták, hogy a vendégek szóhoz jussanak. Utóbbiakat a rendőrség mentette ki a tömeg elől szolgálati kijáraton keresztül, miközben a tömeg a szokásos Izrael-ellenes, anticionista jelszavakat skandálta. (“Ha nincs igazság, béke sincs”, “Elfoglalni, elfoglalni!”, “A Jordántól a tengerig Palesztina szabad lesz!”)

Adrian Shanker, egy pennsylvaniai LMBT közösség vezetője szerint a tömeg – az emberi jogok ürügyén – valójában Izrael megsemmisítését követelte.

“Sokunk számára nem kényelmetlen, hogy Izraelről, Palesztináról, vagy az emberi jogokról vitatkozzunk, de a tüntetők láthatóan nem törődtek azzal, hogy retorikájuk túlnő a politikai vitán és kimondottan gyűlöletkeltővé válik. Nem vitatkozni akartak, a másik felet meghallgatni, megérteni és válaszolni neki, hanem csak ordítozni, és ezzel megakadályozni bármilyen párbeszédet. Magam hithű és gyakorló zsidó vagyok, ugyanakkor meleg is. Az izraeli kormány politikájával szemben időnként kritikával élek, de ez nem jelenti azt, hogy a más véleményt hangoztatókat ne engedném szóhoz jutni. ”

Anda Thayer, a GLN aktivistája viszont azt mondta: “A mieink jogos felháborodásuknak adtak kifejezést, de senkit nem ért súlyos fenyegetés, és ebből a szempontból az incidens sokkal enyhébb volt, mint a hasonló megmozdulások Izraelben vagy Palesztinában.”

„Ha zsidók ülnek egy teremben, miközben kint egy agresszív tömeg ordítozik, rasszistának nevezi a zsidókat és nem engedi őket távozni, akkor ez – a történelmi előzményeket ismerve – veszélyt jelent ránk nézve”, válaszolta erre Adrian Shanker.

Az Observer cikke nyomán.

Címkék:anticionista melegek

[popup][/popup]