Megtalálták és lelőtték a barcelonai gázolót

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 13 ember haláláért és 88 ember megsebesítéséért felelős Junesz Abujakub egy (később utánzatnak bizonyult) robbanómellénnyel és Allah Akhbar kiáltással közeledett az elfogására érkező rendőrök felé, akik erre lelőtték. 

A rendőrség által közzétett kép a terroristáról

A katalán rendőrséget egy telefonáló vezette nyomra, miután a hatóságok közzétették a merénylő fényképét. A különleges osztagok Barcelonától 50 km-re levő Subirats városában ütöttek rajta a barcelonai gázolásos merénylet elkövetőjén, a marokkói származású Junesz Abujakubon. A férfi robbanómellényt viselt, és Allah Akbart kiabált, amikor rajtaütöttek, de a mellény nem robbant. Mint kiderült, az csak utánzat volt, nem valódi.

Abujakub volt az, aki négy nappal korábban Barcelona legnagyobb sétálóutcáján a járókelők közé hajtott egy kisteherautóval és több mint 500 méteren át vadászott az emberekre. Az eredmény 13 halott és 88 sebesült. A merénylet után Abujakub elmenekült, és ezután még megölt egy embert, mert szüksége volt az autójára.

A katalán hatóságokhoz hétfőn délután fél 4-kor érkezett a nyomravezető hívás: a helyi rendőrök, akik éppen a merénylettel kapcsolatos eligazításról tértek vissza, a helyi pályaudvar környékén felismerték Abujakubot, aki piros nadrágot, kék pólót és napszemüveget viselt.

Miután többen is azonosították a helyszínre érkező különleges egységek a szőlőültetvényeken érték utol a terroristát, aki erre fölemelte a trikóját, és megmutatta az alatta viselt „robbanómellényt”. Ezután Allah Akhbar kiáltással a rendőrök felé közeledett és mintegy 10-15 méterre megközelítette őket. A rendőrök, nem akarván felrobbanni, sűrűn eregették felé a golyóikat, így Abujakub mintegy tucatnyi lövéstől találva terült el a földön.

A feltételezett robbanómellénytől tartva a rendőrök először különleges szerkezetet hoztak a helyszínre, amely kiderítette, hogy a robbanóöv kamu. Így már a katalán merényletsorozat 12-ik, utolsó elkövetője is a 77 szűz gyönyörteljes társaságát élvezi.

Az El Pais cikke nyomán.

[popup][/popup]