Megkezdődött a szavazás Izraelben – frissítve!

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Politika

Megkezdődött a parlamenti választás Izraelben, amelynek tétje, hogy Benjámin Netanjahu alakíthat-e negyedszer is kormányt a jobbközép Likud élén, vagy baloldali politikai fordulatot hajt végre a Cionista Tábort vezető Jichák (Buzsi) Hercog.

Jair Lapid és felesége

Jair Lapid (Jes Atid) és felesége szavaz a választás reggelén.

A kampány során fej-fej mellett állt a két legnagyobb politikai erő, ezért szoros eredmény várható a Likud és a Cionista Tábor között. Noha a választások előtti utolsó időszakban a közvélemény-kutatók szerint a balközép pártszövetség négy mandátumos előnyt szerzett, de a tízes tévé értesülése szerint a különbség nagyban lecsökkent az utolsó napok jobboldali mozgósítása nyomán.

A zsidó hagyomány szerint a kedd szerencsés napnak számít, mert Isten a világ teremtésekor ezen a napon kétszer mondta, hogy “így jó”, s ezért a zsidó államban kedden tartanak minden parlamenti választást.

Izr vál 1

Balra Netanjahu miniszterelnök, a jobbra kihívója, Jichak Herzog és felelsége (Fotó: Ynetnews)

 

Reggel héttől este tízig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek, de már azok zárása előtt megszületnek az első exit poll eredmények, s megkezdődnek a koalíciós találgatások.

A szavazás napján a politikusoknak már tilos nyilvánosan kampányolni. Benjámin Netanjahu és felesége Jeruzsálem Rehávia negyedében az elsők között leadta szavazatát, riválisa, Jichák Hercog pedig Tel-Avivban voksol.

Izr vál 2

Tzipi Livni, a baloldali koalíció másik vezetője (Fotó: Ynetnews)

 

Mintegy 5,9 millió választójoggal rendelkező izraeli voksolhat a tízezer-háromszáz, iskolákban, közintézményekben felállított szavazóhelyiségben. 2001 óta a voksoláson részt vevők aránya hatvanöt százalék körül állandósult. Két éve az erre jogosultak hatvannyolc százaléka szavazott.

A nagyobb szavazati hajlandóság a baloldalnak kedvez, a legutóbbi baloldali győzelmeknél 1992-ben és 1999-ben 77, illetve 78 százalék adta le szavazatát. A kettes tévécsatorna szerint ezúttal a jogosultak mintegy nyolcvan százaléka tervezi, hogy él szavazati jogával.

Izr vál 3

Naftali Bennett, a telepesek támogatását élvező Bajit Jehudi párt vezetője feleségével (Fotó: Ynetnews)

 

Nem csak Izraelben érdeklődnek a választási eredmények iránt, New Yorkban a Times Square-en is hatalmas szabadtéri képernyőn mutatják majd élő adásban a tízes tévé exit polljának eredményét.

*

Helyi idő szerint 10.00 óráig az izraeli választók 13.7 %-a járult az urnákhoz, míg 2013-ban csupán 11.4%. Ez jelentős növekedésnek tekinthető.

Déli 12.00 óráig 26%-a szavazott a választóknak.

Délután 16.00 óráig a választójogosultak 45 %-a szavazott. Ez valamivel alacsonyabb, mint a 2013-as időarányos adat. Az Ynet és a Channel 2 tévéállomás szerint – ellentétben azzal, amit Netanjahu miniszterelnök (Likud) adott hírül – nincs jele annak, hogy az arab lakosok nagyobb arányban járulnának az urnákhoz, mint a korábbiakban.

[popup][/popup]