Már nem tanítják a zsidók elleni végső, nagy háborút

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Eltávolítják a szaúdi tankönyvekből az antiszemita szövegek nagy részét, de azért  a zsidók és Izrael elleni gyűlölet része maradt a tananyagnak.

Rijad, Szaúd-Arábia fővárosa (Forrás: Wikimedia commons)

Az IMPACT-se izraeli megfigyelő csoport jelentése szerint számos ellenséges hangvételű szövegrészt távolítottak el a szaúdi iskolában használ tankönyvekből, de toleranciára utaló szövegek változatlanul nem lelhetők fel ezekben.

Izrael és Szaúd-Arábiai között tárgyalások folynak a kapcsolatok normalizálásáról. Ez az izraeli nyitás folytatásának tekinthető az arab világ felé, az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Szudánnal és Marokkóval kötött szerződések után. A múlt héten Jared Kushner fehér házi tanácsadó úgy nyilatkozott, hogy az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálása „szükségszerű”.

A tankönyvekben már nem szerepel az a bizonyos vallási jóslat a háborúról, amiben a moszlimok lemészárolják az összes zsidót. A klasszikus antiszemita közhely, hogy a „cionista erők” gonosz módszereket vetnek be, hogy a pénz, a nők és a kábítószerek alkalmazásával meghódítsák a világot, úgyszintén törölve lett.

Marcus Sheff, az IMPACT-se vezérigazgatója szerint a 2002-ben, 2008-ban és 2019-ben kiadott tankönyveket vizsgálva világosan látható, hogy a királyságban korszerűsítik az iskolai tananyagot. „A szaúdi hatóságok nekiláttak a zsidóellenes gyűlölet kigyomlálásának.” Az Izrael iránti attitűd kiegyensúlyozottabb és türelmesebb, „A cionista veszély” című fejezetet, amely tagadta Izrael jogát a létezéshez, törölték.

Végül pedig a dzsihádra sem történik felhívás, pedig tíz éve a tananyag célja még a diákok mártíromságra történő felkészítése volt.

Mindezzel együtt az Izrael-ellenes kitételek változatlanul részei a tananyagnak.

A zsidók elleni gyűlölet is jelen van, csak kissé homályosabban, meseszerűbben: továbbra is olvashatunk majmokhoz hasonló zsidó gonosztevőkről.

Izrael továbbra sem szerepel az iskolai térképeken, a cionizmust pedig változatlan rasszista mozgalomként ábrázolják. Izrael neve helyett továbbra is a „cionista ellenség” olvasható.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Szaúd-Arábia, tankönyvek

[popup][/popup]