Malajziát megfosztották a paraúszó világbajnokság rendezési jogától

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika, Sport

A muzulmán ország előzőleg az esemény összes versenyszámáról kitiltotta az izraeli sportolókat.

Mahatir Mohamed

Mahathir Mohamad, Malajzia miniszterelnöke nem arról híres, hogy a zsidók barátja lenne. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a Közel-Kelet összes problémájáért a ’kampós orrú’ zsidók a felelősek. Ausztráliát bírálva kijelentette, hogy ’semmi joguk’ nem volt arra, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerjék el.

Malajzia most ismét a judeofóbia kapcsán szerepel a hírek között: a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) döntése értelmében az ország nem rendezheti meg a 2019. évi paraúszó világbajnokságot, mivel az izraeli sportolókat kitiltották a rendezvényről.

Andrew Parsons IPC elnök kijelentette: „Minden világbajnokságon biztosítani kell a részvételre jogosult sportolók és nemzetek diszkrimináció mentes indulását. Amikor a rendező ország politikai okokból kizárja valamely ország versenyzőit, nem tehetünk mást, mint új helyszínt keresünk.”

Január elején Saifuddin Abdullah külügyminiszter jelentette be, hogy izraeli állampolgárok nem léphetnek az ország területére, és ez minden eseményre vonatkozik, még ha az ország el is kötelezte magát a rendezéssel. Ezt követte a rendezőbizottság nyilatkozata az izraeli sportolók kitiltásáról a paraúszó világbajnokságról.

Az eredetileg az ország keleti tartományában, Sarawakban július 29 és augusztus 4 között tervezett eseménysorozatra 70 ország sportolóit várták.

A Haaretz cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:Izrael, Malajzia, paralimpia

[popup][/popup]