Majomhimlő Izraelben: Megerősítették az első esetet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael első majomhimlő gyanús esetét pénteken jelentették szombat este pedig megerősítették. A 30 éves férfit a Tel-Avivban lévő Ichilov Kórházban kezelik – írja az ujkelet.live.

Forrás: US Government department: Public Health Image Library, Centers for Disease Control and Prevention. 

A második majomhimlő gyanús esetről vasárnap számolt be a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A férfi nyugat-európai utazásáról tért vissza.

Az egészségügyi minisztérium becslése szerint több tucat eset lesz még Izraelben, de a lakosságot nem fenyegeti veszély, és a betegségből nem lesz járvány, jelentette a Kan szombat este.

A minisztérium azt is közölte, hogy „megvizsgálja az oltóanyagokkal és megfelelő gyógyszerekkel való felszerelését”, valamint felkészül a további esetekre.

Az Izraeli Betegségellenőrzési Központ bizottsága komolyabb döntések nélkül fejezte be a majomhimlőről tartott szombat esti sürgős ülését, de hangsúlyozta, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet.

Dr. Boaz Raz, a bizottság vezetője azt mondta, nem számít széles körű járványra.

„Ez nem járvány, de fel kell hívnunk rá a lakosság figyelmét” – mondta Raz a 13-as csatorna szerint.

A 13-as csatorna szerint a találkozón az egészségügyi szakértők megvitatták az oltás beadásának lehetőségét az érintett embereknek, ami elháríthatja a súlyos megbetegedést.

„Ez egy teljesen más fertőzés, mint a koronavírus, sokkal kevésbé fertőző” – mondta Galia Rahav, a Siba Orvosi Központ fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője és a bizottság tagja.

Az LMBTQ közösség egészségügyi szakértői is részt vettek a Betegségellenőrzési Központ bizottsági ülésén. Az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy vizsgálja azt a tényt, hogy a különböző országokban azonosított esetek közül több olyan személy volt, aki melegnek vagy biszexuálisnak vallotta magát. Az izraeli szakértők szorgalmazták, hogy kerüljék a témát, nehogy megbélyegezze a betegséget.

Arra is felszólítottak, hogy készüljenek fel a jövő hónapban esedékes Pride-rendezvényekre, amelyekre várhatóan 100 000 résztvevő érkezik, köztük sok külföldről.

Az egészségügyi szakértők azt is megvitatták, hogy be kell-e oltani a fertőzött betegekkel közeli kapcsolatba kerülő egészségügyi személyzetet, illetve a fertőzésnek kitett és legyengült immunrendszerű embereket.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy óvintézkedéseket tesz a majomhimlő lehetséges izraeli terjedése ellen.

A minisztérium arra kér minden Izraelbe érkező személyt, aki lázat és hólyagos bőrkiütést tapasztal, hogy forduljon orvoshoz.

Teljes cikk

[popup][/popup]