Mahmud Abbasz szerint az izraeli kormány “legyilkolja” a palesztin gyermekeket

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Politika

Hazugsággal vádolják az izraeli politikusok Mahmúd Abbász palesztin elnököt szerda esti beszéde miatt – jelentette az izraeli média. Abbász azt állította, hogy Izrael “hidegvérrel kivégezte” Ahmed Manasra tizenhárom éves palesztin fiatalt, akire rendőrök rálőttek.

Mahmud-Abbasz-palesztin-elnok

Mahmud Abbasz

Abbász nem említette a beszédben, hogy a palesztin fiatal merényletet követett el egy zsidó lakónegyedben, és ezért került összetűzésbe az izraeli biztonságiakkal. Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala közleményt adott ki, amely szerint a fiú “életben van, és a Hadassza kórházban fekszik, miután megkéselt egy bicikliző izraeli gyermeket”.

Abbász a palesztin tévében sugárzott beszédében azzal vádolta meg az izraeli kormányt, hogy terrortámadást követ el a palesztinok és szent helyeik ellen, legyilkolja gyermekeiket, és ezért a hágai nemzetközi büntetőbírósághoz készül fordulni.

“Nem engedjük, hogy megváltozzon a helyzet az al-Aksza mecsetben” – jelentette ki. Közölte, hogy a palesztinok folytatják a népi ellenállást, a politikai és a jogi küzdelmet, és véleménye szerint a stabilitás jelenlegi hiányáért Izrael a felelős, mert elutasítja a palesztinok békejobbját, ragaszkodik a telepesek terjeszkedéséhez és ahhoz, hogy ő diktáljon.

palesztin késes

Palesztin tüntető a gázai határ közelében,október 5-én. (Fotó: Reuters)

Netanjahu szerint Abbász hazudik és uszít. “Miközben Izrael a státus quo fenntartása mellett van a Mecsetek terén, Abbász cinikusan visszaél a vallással, és terrorra buzdít”. Az ellenzéki balközép Cionista Tábor nevű politikai párt is elítélte közleményben a palesztin elnök szavait. Szerintük “súlyos, becsületsértő kijelentéseket tett, amelyek eltorzítják a valóságot, a teljes felelőtlenség határán vannak, és csak arra szolgálnak, hogy tovább táplálják a reménytelenség és gyűlölet lángját a térségben”. A centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt vezetője is kemény szavakkal bírálta a palesztin elnök beszédét. A kedélyek nyugtatása és az ártatlan izraelieket gyilkoló gyalázatos merénylők elítélése helyett Abbász beszéde “a vezetői képességek hiányáról tanúskodó nyomorult teljesítmény és a legalacsonyabb szintű gyávaság volt”- vélekedett Jaír Lapid.

késelő fiú

A “hidegvérrel kivégzett” késelő palesztin fiú egy izraeli kórházban (Fotó: ynetnews)

Az események hatására az izraeli lakosok – gyakran sajátos eszközökkel – lázasan fegyverkeznek, megpróbálnak felkészülni egy esetleges késelős merénylő elleni védekezésre. A helyi sajtót bejárta egy autóbuszon ülő asszony képe, akinek sodrófa áll ki a táskájából, és kitört a paprikaspray-vásárlási láz. Kedden az egyik palesztin merénylőt Raanana helységben egy esernyővel próbálta meg ártalmatlanná tenni egy közeli bolt tulajdonosa, egy másik esetben pedig egy kéznél lévő szelfibot tett jó szolgálatot egy késes terrorista ellen.

A szeptember közepén kezdődött erőszakhullám közvetlen kiváltó oka az al-Aksza mecset terének megnyitása volt a zsidó látogatók előtt. A napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos tüntetéseket, valamint általában késeléses merényleteket egyre többen tekintik “a harmadik intifádának” (palesztin felkelésnek). A palesztinok szerint Izrael a látogatások engedélyezésével a Mecsetek terén meg akarja változtatni a státus quót, viszont ezt az izraeli vezetés többször tagadta.

[popup][/popup]