Macron Netanjahunak: ha a bíróság hatalmát korlátozzák, Izraelt nem tekintik többé „rendes demokráciának”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Emmanuel Macron francia elnök állítólag azt mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy ha az izraeli kormány javaslatai a Legfelsőbb Bíróság hatáskörének csökkentéséről törvényerőre emelkednek, akkor Párizs kénytelen úgy tekinteni, hogy Izrael “eltávolodik a demokrácia közkeletű felfogásától”  (common conception of democracy).

Netanjahu és Macron az Elysée palotában

Macron és Netanjahu, aki a miniszterelnöki hatalomba való visszatérése óta először utazott Európába, a barátságos arcát mutatta a sajtónak. Csütörtök este azonban egy zárt ajtók mögött tartott vacsorán Macron azt mondta, hogy a Netanjahu-kormány javaslatai politikai válsággal érhetnek fel – jelentette a Le Monde. A The Times of Israel számára megerősítette a beszélgetésről szóló hírt egy meg nem nevezett, a vacsorán történteket ismerő forrás.

Macron e szavai a hivatalos francia közleményben nem szerepeltek.

Egy másik bennfentes szerint Netanjahu erre azt válaszolta, hogy a Legfelsőbb Bíróság túlságosan tolakodóvá vált, ami gyengíti a gazdasági fejlődést.

“Izrael a jogállamból a jogászok államává vált” – mondta, hozzátéve, hogy vissza akarja állítani a hatalmi ágak közötti egyensúlyt, amely más demokráciákban létezik.

Netanjahu szélsőjobboldali kormánya olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné a Knesszet, vagyis a parlament tagjainak, hogy felülbírálják a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. A Knesszet tagjai a bírói kinevezések felett is nagyobb ellenőrzést gyakorolnának.

A javaslatok felerősítették a tiltakozó mozgalmat, nemzetközi bírálatokat váltottak ki, és felerősítették a Knesszet ellenzékét, akik Macronhoz hasonlóan azt mondják, hogy a változtatások megváltoztatnák Izrael helyzetét a világ színpadán. Izrael pénzügyi megítélése is csorbát szenvedhet.

Franciaország, ahol Európa legnagyobb zsidó közössége él, régóta Izrael egyik legszorosabb szövetségese a kontinensen. A centrista Macron bírálta a konzervatív izraeli kormányokat, de határozottan egyenlőségjelet tett a cionizmusellenesség és az antiszemitizmus közé. Az elmúlt évek antiszemita támadásai nyomán igyekezett szorosabb kapcsolatokat kialakítani a francia zsidó közösséggel.

JTA

[popup][/popup]