Likud győzelemre ébredt Izrael

Írta: jég - Rovat: Politika

Vallásos pártok koalíciós részvétele várható.

Netanjahu győz

A döntetlent jelző exit pollok után a szavazatszámlálás váratlan fordulatot hozott: a Likud hat mandátummal többet szerzett, mint baloldali riválisa, a Cionista Unió. Ez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy ismét a jobboldal alakítson koalíciót a 120 tagú Kneszetben.

A baloldal vezetője, Jichak Herzog elismerte vereségét és – a demokráciákban szokásos protokoll szerint – telefonon gratulált Netanjahunak. Egyben megígérte, hogy erős ellenzékként továbbra is képviselni fogják azt a politikát, amelyet a választásokon meghirdettek.

Netanjahu, az időt nem vesztegetve, telefonon beszélt – valószínűsíthető – koalíciós partnereivel. Ezek, mindenekelőtt, a két radikális jobboldali párt: az Avigdor Liberman vezette  szekuláris, nacionalista Jiszrael Bejtenu (Otthonunk Izrael), amely elsősorban az orosz ajkú zsidók voksaira épül; valamint a vallásos nacionalista Bajit Jehudi (Zsidó Otthon), amely a telepesek szavazataira számíthat.

newnew99chart-635x357

Jönnek a vallásos pártok 

Komoly változás viszont, hogy az ultra-ortodox lakosság privilégiumait megnyirbáló Jes Atid (Van Jövő) párt valószínűleg nem lesz része a koalíciónak, helyette éppen a két vallásos párt vonul be a kormányba: az askenázi zsidóság ultraortodox pártja, az Egyesült Tóra Zsidóság (angol rövidítése: UTJ), valamint a keleti zsidók vallásos pártja, a Sasz. Ezek a pártok minden bizonnyal megpróbálják majd fellazítani vagy visszavonni a privilégiumaikat megnyirbáló törvényeket, amelyeket az előző koalíció idején a Jes Atid kezdeményezésére léptettek életbe.

Jakov Litzman

Jakov Litzman, az UTJ képviselője (Fotó: Michal Fattal/Flash90)

A koalíció új tagja, a semmiből előlépő és tíz mandátumot szerzett Kulánu (Mi Mindannyian) párt. (Ez a jelenség gyakori az izraeli politikában: a Jes Atid is hasonló, újonc tagja volt az előző koalíciónak.) Ennek vezetője Moshe Kahlon szociális programmal állt rajthoz, és ezt újólag megerősítette: a középosztály számára is elérhető lakások építése áll politikájának fókuszában.

A baloldali liberális elveket valló Merec párt süllyed tovább rendületlenül: az egykor nagysúlyú párt, korábbi baloldali koalíciók befolyásos tagja négy mandátumával épp hogy bejutott a Kneszetbe.

Címkék:Herzog, Izraeli választás, Liberman, Netanjahu

[popup][/popup]