Kisebb összecsapásokkal véget ért a „Zászlós menet” Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egyesek a “Halál az arabokra” jelszót skandálták és rátámadtak a helybéli palesztinokra.

Forrás: Twitter

A több ezer vallásos nacionalista fiatal részvételével lezajlott, az óváros muszlim negyedén keresztül haladó menet nagyobb incidens nélkül ért; néhányan palesztinokat és újságírókat támadnak meg, és azt éneklik, hogy “égjen a falud”. Az erőszakoskodókat a rendőrök őrizetbe vették.

A zsidó résztvevők által elkövetett több tucatnyi erőszakos cselekmény és zaklatás, valamint a gázai terrorcsoportok által a menet előtt beharangozott fenyegetések ellenére a menet nagyobb incidens nélkül zárult le. Két évvel ezelőtt a Hamász a felvonulással egy időben rakétatüzet lőtt ki Jeruzsálemre, ami 11 napos háborúhoz vezetett Izrael és Gáza között.

A Nyugati Falhoz vezető éves felvonulás célja, hogy megemlékezzenek Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem 1967-es újraegyesítéséről. Ám a felvonulás az évek során hírhedtté vált, mivel gyakran tarkítja a szélsőjobboldali zsidók részéről verbális és fizikai agresszió.

A zászlós felvonulás útvonala sokakat irritál, mivel a Damaszkuszi kapun és a muszlim negyeden keresztül vezet, amelyeket túlnyomó többségében palesztinok használnak. A kritikusok szerint a felvonulás célja a palesztinok provokálása, akiket az izraeli rendőrség arra kényszerít, hogy a tüntetés idejére bezárják üzleteiket.

A Biden-kormányzat az elmúlt két évhez hasonlóan csütörtök előtt sürgette Izraelt, hogy terelje át a menetet a muzulmán negyedtől távolabbra. Ezt azonban már a mérsékeltebb Jair Lapid kormánya sem teljesítette, és Netanjahu is követte példáját.

A zászlós menet résztvevőinek különböző csoportjai összecsaptak a helybéli palesztinokkal, valamint újságírókat zaklattak. Rasszista szólamokat is skandáltak, mint például “Halál az arabokra”, “Égjen a falud” és “Az arab egy k**afi”, miközben a damaszkuszi kapu közelében táncoltak.

A felvonulók között kormánytagok is voltak, köztük Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter – aki évek óta részt vesz a menetben. Csütörtökön azonban először tette ezt a kabinet minisztereként, ami további legitimitást biztosított a rendezvénynek. A Ben Gvir által felügyelt rendőrség mintegy 3000 embere biztosította a felvonulást.

A rendőrség közölte, hogy 10 embert tartóztattak le még a tüntetés hivatalos kezdete, 16 óra előtt, köztük több baloldali aktivistát, akik ideiglenesen elzártak egy ciszjordániai autópályát Jeruzsálemen kívül, mert megpróbálták megakadályozni, hogy telepesek vegyenek részt a felvonuláson. Több más személyt is őrizetbe vettek, mert provokálták a palesztinokat – közölte a rendőrség.

Times of Israel

Címkék:Jeruzsálem, moszlim negyed, vallásos cionisták

[popup][/popup]