Kis szemétségek, feltűnés nélkül

Írta: jég - Rovat: Külpolitika, Politika, Sport

Ha Izraelről van szó, a politikai azért beszivárog az olimpiára.

Egy szaúdi cselgáncsozó hölgy, Joud Fahmy inkább nem állt ki mauritiusi ellenfelével szemben, nehogy a következő fordulóban egy izraeli versenyző ellenében kelljen pástra lépnie. Legalábbis ezt orrontja az izraeli sajtó, noha a szaúdi olimpiai csapat hivatalos közleménye szerint Fahmy megsérült a kezén és a lábán, ezért tanácsolták orvosai, hogy álljon el a versenytől.

Izraeli csapat Rio

Az izraeli csapat a megnyitó ünnepségen

A verseny előtt rejtélyes módon megsérült versenyző csak az apróbb kínos ügy. Ennél jóval durvább történet, hogy a libanoni olimpiai csapat – útban a megnyitó ünnepségre – nem volt hajlandó közös buszra szállni az izraeliekkel: ráparancsoltak a sofőrre, hogy zárja be az ajtót és induljon el. Mikor ez a manőver nem sikerült és az izraeliek mégis fel akartak szállni a buszra, a libanoni csapat vezetője a testével állta el a busz feljáróját. A szervezők nem akartak kényszert alkalmazni, és inkább másik buszt kerítettek az izraelieknek.

A nyíltan diszkriminatív magatartást a szervezők szó nélkül hagyták, míg Udi Gal, az izraeli vitorlások edzője be nem számolt az incidensről facebook oldalán, az olimpia szégyenének nevezve a történteket. Ezek után a szervezők hivatalos figyelmeztetésben részesítették a libanoni olimpiai csapat vezetőjét.

Israel's Gili Cohen (white) competes with Mauritius' Christianne Legentil during their women's -52kg judo contest match of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 7, 2016. / AFP PHOTO / Jack GUEZ

Gili Cohen (fehérben) izraeli versenyző, akivel nem akart találkozni szaúdi riválisa AFP PHOTO / Jack GUEZ

Ezek után tette föl a kérdést egy Izrael-párti facebook csoport: Vajon ha, mondjuk, fekete sportolókat ért volna ilyen diszkrimináció, akkor is ekkora érdektelenség és ilyen formális ejnye-bejnye lett volna a reakció?

Miri Regev, izraeli kulturális és sportminiszter nyílt antiszemitizmusnak és rasszizmusnak nevezte a libanoniak magatartását és felszólította a nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy foglaljon állást az ügyben.

A libanoni sajtó és a közösségi média viszont nyíltan ünnepli a busz ajtaját elálló libanoni sportvezetőt, Saleem a-Haj Nacoula-t, aki a maga részéről kijelentette, hogy „az izraeliek keresik a bajt”.

Update:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghallgatást rendelt el az ügyben, ez megtörtént, aminek nyomán megrovásban részesítették a libanoni delegáció vezetőjét, s tudomására hozták, hogy több ilyen esetet nem tűrnek el. Ami azt jelenti, hogy a NOB legalább formálisan elítélte az olimpiai szellem kirívóan durva megsértését, de valójában nem szankcionálta azt.

[popup][/popup]