Kétségbeesett anyák dobálják gyerekeiket a kabuli reptér drótkerítésén keresztül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az országot elhagyni szándékozó afgánok ezrei rekedtek csütörtökön a tálibok ellenőrző pontjai és az amerikai egységek által a kabuli repülőtér köré vont acélkerítés között.

Desperate Afghan mums throw their babies over barbed wire at Kabul Airport

A heart-breaking video has emerged appearing to show desperate Afghans try to hoist a baby over barbed wire in a frantic bid to escape the Taliban.There have…

A Sky News  és a The Independent drámai tudósításokban számolt be az eseményekről.

Egy brit ejtőernyős parancsnok mondta:

„A kétségbeesett anyákat a tálibok ütötték-verték. Azok pedig ’save my baby’ kiáltások kíséretében igyekeztek áthajítani csecsemőiket a drótkerítés fölött hozzánk, de azok számos esetben fönnakadtak. Szörnyű volt. Este az összes emberem zokogott.”

Közben az afgánok megrohamozták a külföldi követségeket, mert elterjedt a hír, hogy ott engedélyeket adnak ki a biztonságos közlekedésre legalább a reptérig.

Meg nem erősített hírek szerint az amerikaiak és a tálibok a közöttük húzódó senki földjén próbálták tartani a tömeget, de közben halálos áldozatok is voltak.

Egy korábban NGO alkalmazásban álló afgán mondta: „Családommal, gyerekekkel és feleségemmel a reptérre mentünk…A tálibok és az amcsik lövöldöztek… Az emberek mégis özönlöttek, mert tudták, hogyha maradnak, még szörnyűbb sors vár rájuk.”

A táliboknak két hétre volt szükségük a hatalom-átvételhez, amely húsz éves háborút zárt le.

Amerikai katonák a kabuli nemzetközi repülőteret őrzik 

Megdöbbentő fotók és videók készültek arról, amikor afgánok – abban a reményben, hogy sikerül evakuálniuk – gépeket rohamoztak meg, köztük katonai Hercules szállítógépeket. Sokuknak volt vízumuk, de már nem fértek föl a fedélzetre.

A tálibok hivatalos kíséretet biztosítottak bizonyos külföldi követségek számára, akik saját embereiket és afgánokat vittek a reptérre – őket fölvették az amerikai gépekre.

A francia követség előtt afgánok tömegei várakoztak abban a hitben, hogy ha adataikat fölírják egy cédulára, őket is felveszik a reptérre induló autóbuszokra.

Washingtonban szerdán bejelentették, hogy a tálibok ígéretet tettek arra, hogy azokat az afgánokat, akik az amerikaiak és szövetségeseik mellett dolgoztak – kiengedik az országból. Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes nyilatkozta szerdán: „Egyes jelentésekben az áll, hogy a tálibok megakadályozzák a kiutazást… Elvárjuk, hogy az amerikai és harmadik országbeli állampolgárok, valamint az országot elhagyni kívánó afgánok biztonságban és zaklatástól mentesen távozhassanak.”

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]