“Kedves, aranyos fiú volt” a San Diego-i lövöldöző

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A dékán kedvencéből lett fehér fajvédő terrorista

A San Diego-i seriff, Bill Gore sajtótájékoztatót tart a Chabad of Poway zsinagóga előtt (fotó: ANDY HUFFAKER / AFP) Bal felső sarkokban a merénylő fényképe

A 19 éves John Earnest, a San Diego-i zsinagóga elleni terrortámadás gyanúsítottja korábban nem állt összeütközésben a törvénnyel. Feltételezhetően azonban ő annak a dühödt zsidóellenes nyilatkozatnak a szerzője, amelyhez az ihletet a Pittsburgh-i és új-zélandi terrortámadások adták.

Az egy halálos áldozatot és több sebesültet követelő merénylet elkövetője a helyi egyetemen tanult ápolónak, és a lövöldözést közvetlenül megelőzően írhatta az Internetre feltett, durván antiszemita röpiratát. A rendőrség azt is vizsgálja, mennyiben lehetett köze ahhoz a március 24-én elkövetett gyújtogatási kísérlethez, melynek célpontja a közeli Escondido városában található mecset volt.

A zsinagóga elleni támadást követően Earnest személygépkocsin menekült a helyszínről, majd megadta magát a rendőrségnek. A gépkocsiban támadófegyvert, valamint egy Go-Pro kamerát találtak, amivel a San Diego Tribune szerint a támadást fel akarta venni és élőben leadni a Facebook-on, erről azonban nincs bizonyíték. A rendőrség házkutatást tartott otthonában. A CNN szerint magányos elkövetőről van szó.

Lori Gilbert-Kaye, akit halálos lövés ért a zsinagógában

A hatóságok átvizsgálták a gyanúsított által a közösségi médiában közzétett anyagokat, és az ügyet gyűlölet bűncselekményként kezelik. Steve Vaus, Poway polgármestere szerint az elkövetőt az antiszemitizmus vezette. Az esemény sokkolta: „Városunkban mindig testvérként éltünk egymás mellett, és ez így marad ezután is.”

Earnest gyűlölködő hangnemben írt röpirata arra a posztra emlékeztet, amelyet Brenton Tarrant, a Christchurch-i mecset ellen március 15-én elkövetett támadás felelőse tett közzé. Earnest közölte továbbá, hogy azonosul a Pittsburgh-i zsinagóga elleni terrortámadással és a minapi kaliforniai gyújtogatással, utóbbiért felelősséget vállalva. Közölte továbbá, hogy támogatja a fehér fajvédő mozgalmat.

Earnest apjának egy kollégája, iskolai tanár, a gyanúsítottról azt nyilatkozta: „igazán elragadó, kedves, és aranyos fiú.”

A Kaliforniai Állami Egyetemen megerősítették, hogy Earnest a kari dékán egyik kedvence volt, és az iskola „döbbenten és csüggedten” értesült arról, hogy milyen „alávaló bűncselekmény” elkövetésével vádolják.

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:lövöldözés, merénylet, San Diego, zsinagóga

[popup][/popup]